На 1 октомври 2009 г. От 18 часа в залите за временни експозиции на Националната художествена галерия ще бъде открита юбилейна изложба, посветена на 100 - годишнината от рождението на художничката Олга Брадистилова.

Олга Брадистилова е име, което не е популярно сред българската публика. Картините и са високо оценявани особено от интелектуалните среди в Рим, където получава значими отличия и е удостоена с академична степен. Творби със специфична атмосфера и колорит, носещи чертите на италианската школа и емблематични за изкуството през 30-те и 40-те години на двадесети век.

Олга Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 година в гр. Стара Загора в семейството на видни възрожденци и интелектулаци. През 1929 год. завършва Художествената академия в София при проф. Стефан Иванов и между 1934 и 1936 година специализира в Рим при професорите Карло Севери и Амадео Боки. Контактите на художничката с представители на новосъздадената „римска школа"трайно повлияват нейното творчество.

Брадистилова се завръща в България през 1936 година и участва в редица общи художествени изложби, става член на Дружеството на независимите художници и открива първата си самостоятелна изложба.

Между 1939 и 1941 година отнова е в Рим. С още шестима чуждестранни художници участва в обща изложба в Galleria di Roma, основно средище на „римската школа".

След Втората световна война Олга Брадистилова работи като свободен художник. Рисува поръчкови портрети, като сред тях има и такива, станали емблематични за едно цяло поколение от българи. През 70-те години на миналия век от родното място на родителите й, Панагюрище, получава поръчка да нарисува поредица от исторически портрети.

Художничката не прекъсва връзките си с Италия. Организира две самостоятелни изложби в Рим и Милано през 1964 год. и участва в международна изложба в Рим през 1969 год., за което е отличена със златен медал. През 1972 година римската Международна академия „Тибортина"я удостоява със званието Академик, което звание се счита за особено престижно и е присъждано на световно известни художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали. Брадистилова е носител на ордена „Златен Легион" за приноса си към изобразителното изкуство на Италия и на златен медал за поезия и изкуство „Анибал Каро".

В България художничката е отличена с орден „Кирил и Методи", втора степен и почетен Диплом за обществена дейност към гр. Панагюрище. Олга Брадистилова умира на 21 септември 1981 год.

Изложбата представя потрети, пейзажи и натюрморти, които не само дават възможност на публиката да се запознае с торчеството на една интересна българска художничка, но и същевременно са ретроспекция на част от развитието на българската живопис през 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на ХХ. век. Творбите са предоставени от Историческия музей в гр. Панагюрище, от Старозагорската художествена галерия, от Софийска градска художествена галерия, от Културния институт при Министерство на външните работи, от роднини на художничката и от фонда на Националната художествена галерия.