Жанрът е особен, специализиран, свързан е със спектакъла, с живото действие и музиката, но това всъщност е територията, на която съвременният плакат се развива най-динамично, напълно освободен от пазарната условност на рекламата.

Затова и освен като хронология на най-забележителните артистични прояви по световните сцени изложбите на триеналето въздействат с приповдигнато настроение, подобно на шарен празник на въображението и изненадващите визуални ребуси.

Техен основен домакин още от самото начало на тази инициатива е Съюзът на българските художници.

Заедно с плакати от всички сфери на сценичната изява, създадени през последните три години, в експозицията могат да се видят и работи, правени специално по предварително зададените теми Театърът - това съм аз и Гогол и сцената (I и II етаж на Шипка 6).

Едновременно с тях, на третия етаж на Шипка 6 е подредена изложбата Гласове на свободата с плакати, посветени на 200-годишнината от независимостта на Испано-Америка, а на четвъртия етаж са подредени плакати от членовете на международното жури на триеналето и метални пластики на тема Театър.

Другите съпътстващи изложби се откриват успоредно в Полския институт, в галерия Мисията на Държавен културен институт - МВнР, и театър София.