Една мечта на писателя Захари Карабашлиев е съвсем близо до осъществяване. Проектът по филмиране на неговия най-успешен роман "18 процента сиво" вече е на ход.

Лентата ще бъде коопродукция между Англия, Хърватия, Германия и община Варна. Българските продуценти са "Чучков брадърс", за които осъществяването на този филм е цел от поне 5 години.

С книгата Карабашлиев изгря като един от най-ярките съвременни български писатели през 2008 година, а за нейното филмиране се говори от доста време. Ето че стартът на снимките ще бъде даден на 3 октомври във Варна.

Режисьор ще бъде Виктор Чучков ("Тилт"), а Рушен Видинлиев е изборът за главната мъжка роля.

"Изборът на Руши е на Виктор и Борко Чучкови, като нямаше как да бъде по-добър", коментира в сутрешния блок на Радио FM+ "Ива от сутрин до обед" писателят Захари Карабашлиев.

В сюжета на книгата основният персонаж е един симпатично луд българин - емигрант в Америка. Той се забърква в яко приключение с гангстерски привкус с една торба марихуана на път от Мексико, през Ню Йорк, и България. Действието се развива през 90-те, а историята е още за любов, надежда, отчаяние, смях и тъга.