Когато преди повече от пет години стана ясно, че Warner Bros. са дали зелена светлина за "Отряд самоубийци", се надявахме, че ще видим един наистина различен филм за супергерои.

Е, в крайна сметка това не се получи точно така и режисираният от Дейвид Ейър филм не успя да впечатли особено нито критици, нито фенове.

Покрай режисьорската версия на Зак Снайдър на "Лигата на справедливостта" Ейър също се опита да си осигури възможността да видим неговата режисьорска версия на "Отряд самоубийци", защото твърди, че това, което е минало по кината, не е неговата визия за филма.

Снимка 541942

Източник: Alexandra Films

Едва ли ще му се получи, а и Warner дадоха зелена светлина на Джеймс Гън да направи нещата както трябва. И с оглед на двата филма за "Пазителите на галактиката", които Гън режисира за Marvel, едва ли някой друг би се справил по-добре с тази задача от него.

Твърди се, че режисьорът е получил пълна творческа свобода, за да може да осъществи визията си. И май наистина е било така, защото за разлика от несполучливия филм на колегата му Ейър, "Отрядът самоубийци" е категоризиран като 18+. Което предполага много насилие, кървави сцени и нецензурни думи.

И да, всичко това е налице, което определено прави филма едно по-различно (че и свежо) попълнение към супергероиските филми, следващи през последните 10 години една и съща формула. Която работи, но може и да омръзне, когато се прекали с нея.

Снимка 541955

Източник: Alexandra Films

Джеймс Гън, който е отговорен и за написването на сценария, е събрал почти изцяло нов отряд от безумни престъпници. Тези, които вече сме гледали във вече споменатия филм от 2016 г., се броят на пръстите на едната ръка. Това са Харли Куин (Марго Роби), Бумеранг (Джей Кортни) и Риг Флаг (Джоел Кинаман), предвождани отново от Аманда Уолър (Виола Дейвис).

Снимка 541954

Източник: Alexandra Films

По един или друг начин Гън си е харесал цял куп нови герои (по-скоро злодеи) от комиксите на DC, на които е вдъхнал нов живот. В новия отряд ще видим Блъдспорт (Идрис Елба), акулата Нанауе (озвучавана от Силвестър Сталоун), Савант (Майкъл Рукър), Полка (Дейвид Дасмалчиан), Джавелин (Флула Борг), Цар Плъх 2 (Даниела Мелчиър), Миротворецът (Джон Сина), който ще получи собствен spin-off сериал, Т.Д.К (Нейтън Филиън), Мислителя (Питър Капалди), Блекгард (Пийт Дейвидсън), Монгал (Мейлинг) и Невестулката (Шон Гън).

Снимка 541958

Източник: Alexandra Films

И без да знаем, че имат необикновени способности, трябва да ни е ясно още от шантавите им имена, че ще сеят смърт и разруха. Смъртоносната им (по-скоро самоубийствена) мисия ги праща на остров Корто Малтезе, където трябва да преминат през всичко живо, за да спрат таен проект, познат като Морска звезда, застрашаващ световния мир и ред.

И тук агент Уолър ще ги държи изкъсо, защото във всеки един момент е готова да натисне копчето и да взриви черепа, на когото си пожелае. Но ако са послушни, проблеми няма да има.

Снимка 541944

Източник: Alexandra Films

И да, ще има доста смърт и сред главните герои. Но спокойно, това не е някакво сюжетно разкритие, защото още преди няколко седмици Джеймс Гън заяви в интервю, че е избирал кой трябва да умре. Е, при някои от героите му е ставало наистина тъжно (за което го разбираме напълно), но развитието на сюжетните линии е преди всичко.

Хуморът и иронията също са на дневен ред, но не бива да забравяме, че това не е продължение на филма от 2016 г., а нов прочит. А и след финалните надписи на "Отрядът самоубийци" не бива да си тръгваме от киното, а да останем още няколко минути, защото има още какво да се види.

"Отрядът самоубийци" е по кината от 6 август