Да направиш филм или сериал по книга винаги ни се е виждало по-отговорно от това да разполагаш с оригинален сценарий. Защото не малко са случаите, в които екранизацията не успява да предаде всички нюанси на написаното слово.

Тук събираме няколко заглавия по книги, които трябва да излязат до края на 2021 г. и към които имаме големи очаквания.

"Фондацията"

Сериалът е първата екранизация по монументалния епос на Айзък Азимов със същото име и разказва за рухването на огромна междузвездна империя. Група изгнаници ще се опитат да спасят човечеството и да възстановят цивилизацията.

От 24 септември в Apple TV+

The Tragedy of Macbeth

Трагедията на Уилям Шекспир във вариант на Джоел Коен - няма как да не подходим с огромни очаквания. В ролята на лейди Макбет е съпругата на Коен - Франсис Макдорманд, която може да изиграе всичко.

Участват още Дензъл Уошингтън и Брендън Глийсън, за които важи същото. Филмът е сниман изцяло в черно-бяло и повече напомня театър, което е похвално.

От 24 септември по Apple TV+

"Последният дуел"

С романа на Ерик Джагър (изд. Сиела) се е захванал Ридли Скот, който е събрал на едно място актьори като Мат Деймън, Бен Афлек, Адам Драйвър и Джоди Комър. Остава да видим дали се е справил и със средновековната атмосфера, кървавите конфликти и драматизма на онова време. Част от действието се развива в тогавашните български земи.

От 15 октомври по кината

"Колелото на времето"

Фентъзи феновете трябва да са особено развълнувани от този сериал, който е екранизация на 14-те книги на Робърт Джордан. Завършени след смъртта на автора от Брандън Сандерсън, те се славят с многопластово повествование, фините детайли и сложните връзки между героите - подробности, които със сигурност са поставили създателите на сериала на изпитание. В главната роля е Розамунд Пайк.

От ноември в Amazon Prime Video

"Домът на Gucci"

Ридли Скот се появява с втора екранизация, този път на драматичната история на рода Гучи, писана от Сара Гей Фордън. Нямаме търпение да видим Лейди Гага като Патриция Реджиани, подготвила и наредила убийството на бившия си съпруг Маурицио Гучи (и отново Адам Драйвър, както и в "Последният дуел"). Дори само трейлърът ни доставя удоволствие да я гледаме и слушаме.

От 26 ноември по кината

The Power of the Dog

Томас Савидж се смята за един от класиците на уестърн романа. Такъв е и The Power of the Dog, с чиято екранизация се е захванала не друга, а Джейн Кемпиън ("Пианото", "Повърхността на езерото"). В центъра на историята е хладнокръвният и жесток каубой Фил Бърбанк (Бенедикт Къмбърбач). В актьорския състав са още Джес Племънс, Кирстен Дънст, Томазин Макензи.

От 1 декември в Netflix