Добре, признаваме, че не един или два пъти сме си представяли как обличаме елегантния смокинг на Бонд, Джеймс Бонд, и правим лошите да си говорят сами. Шефа също... Най-вече шефа...

Антъни Хоровиц, "Алекс Райдър" и пет сериала на писателя

5 сериала от майстора на шпионските и детективски истории

Загряваме за премиерата на "Алекс Райдър"

Когато мисията се окаже все пак невъзможна за г-н Бонд, сме Итън Хънт, за когото "мисия" и "невъзможна" не вървят нито заедно, нито в едно изречение.

Тези двамата са само малка (но и най-популярната) част от шпионите, които сме гледали на малкия и на големия екран. Естествено, има и такива, които определено не влизат в типичните представи за тайни агенти - в крайна сметка, никой не очаква от едно дете например да изнася опасни мисии, от чиято развръзка зависи половината или целия свят.

Точно затова и на лошите не им се вярва, когато деца ги направят за смях.

Алекс Райдър е един от най-точните примери как тийнеджър минава в нелегалност, действа подмолно и под прикритие, и рискува живота си, за да разобличи лошите.

И понеже премиерата на "Алекс Райдър" по AXN наближава (2 ноември от 21 ч), решихме да съберем пет заглавия от големия и малкия екран, в които децата оставят играчките и погват лошите.

"Деца шпиони" (2001 г.)

Джуни и Кармен Кортес са си съвсем обикновени деца, които обичат родителите си Грегорио (Антонио Бандерас) и Ингрид (Карла Гуджнио), нищо че на моменти им се струват леко скучни.

Малчуганите обаче не са внимавали в картинката достатъчно, защото мама и тате се оказват шпиони, и то доста добри. Но една от мисиите им се обърква и те са заловени. Следва показно става ли кръвта на вода, или не става.

"Kingsman: Тайните служби" (2014 г.)

Kingsman е тайна международна агенция за разузнаване, разполагаща с някои от най-добрите агенти в света. Но дори и когато сред най-добрите на света, пак ти се налага да влееш малко свежа кръв. Затова и Kingsman започват един своеобразен кастинг.

С много премеждия Гари (Тарън Еджертън) успява да пребори конкуренцията. И макар че все още е тийнейджър, още първата му мисия е да спре технологичен гений (Самюел Л. Джаксън) да затрие света.

"Кей Си Под Прикритие" (2015-2018 г.)

Когато е на училище, Кей Си Купър (Зендая) изяжда учебниците с кориците и нито една задача по математика не може ѝ се опре.

Когато обаче не трябва да учи, помага на родителите си. Но не в чистенето и подреждането на къщата, а в шпионажа. Точно така, всички в семейството на Кей Си са тайни агенти.

"Особено опасна" (2015 г.)

По принцип когато децата навлизат в шпионските среди, се случват разни перипетии. Леки затруднения пък правят новото амплоа още по-трудно.

Случаят с Меган (Хейли Стайнфелд) обаче е съвсем различен, защото през целия си живот тя е тренирана да бъде опасен таен агент. Което въобще не ѝ пречи да реши, че иска да води нормален живот. Той обаче ще ѝ се стори по-предизвикателен и от най-опасните мисии.

"Алекс Райдър"

И да си дойдем на думата. Алекс Райдър (Ото Фарант) няма голямо семейство - по стечение на обстоятелствата единственият му близък роднина е чичо му Иън (Аднрю Бюкан).

Един ден, прибирайки се у дома, Алекс разбира, че Иън е загинал в автомобилна катастрофа. В което обаче няма никаква логика: младежът познава чичо си и знае, че е стриктен шофьор и не си позволява да кара с превишена скорост.

Ето защо Алекс решава да направи свое разследване. Така и разбира, че чичо му наистина е мъртъв, но всъщност е бил таен агент и е загубил живота си, докато е изпълнявал задълженията си.

Впечатлени от уменията на тийнейджъра, от тайния отдел, за който е работил Иън, предлагат на Алекс Райдър да се включи в разследването, за да разбере кой стои зад извършеното убийство. И оттук започва и интересното, и екшъна, и заплетените обстоятелства.

Премиерата на "Алекс Райдър" е на 2 ноември от 21 ч. по AXN