Още от малък Антъни Хоровиц си пада по четенето. И ние напълно го разбираме - безкрайни и безбройни светове, герои и приключения, заключени между страниците и оживяващи по наше желание и въображение.

Но ако ние сме си останали само с четенето, то Хоровиц е минал на следващото стъпало - писането и създаването на приключенията. И резултатите са налице. Повече от 30 години след издаването на първата му книга, английският автор има зад гърба си написани и издадени още десетки други.

Като само тези за Алекс Райдър - тийнейджъра, превърнал се в шпионин, надхвърлят 12.

Снимка 502409

Източник: AXN

Не е и изненада, че голяма част от романите на Хоровиц са насочени към подрастващите, защото именно те копнеят за приключения и тайни мисии. А като казваме тайни мисии, няма как да не споменем, че Хоровиц има зад гърба си и два романа, посветени на Бонд, Джеймс Бонд.

До момента обаче книгите му, които са видели и живот на екран, не са много. Естествено, веднага се сещаме за филма "Алекс Райдър: Стормбрейкър" (2006 г.), за който самият британец написва и сценария.

Ето че сега, близо 15 години по-късно, благодарение на AXN предстои да видим и сериал за тийнейджъра, превърнал се в шпионин. Затова и решихме да съберем пет сериала, които Антъни Хоровиц е създал. И да, във всички тях мистерията е налице, защото са свързани с разследването на криминални случаи.

"Войната на Фойл" (2002-2015 г.)

Осем сезона, простиращи се в период от 13 години - доста впечатляващо. Сериалът ни хвърля в Съсекс малко след като Втората световна война е приключила. Именно краят ѝ и суматохата покрай нея дава предпоставки престъпността да нарасне.

На детектив Кристофър Фойл (Майкъл Китчън) обаче трудно може нещо да му убегне. Ето защо той бива викан при всеки случай, който е труден за разрешаване.

Collision (2009 г.)

За съжаление автомобилните катастрофи са нещо толкова често срещано, че дори вече не ни правят впечатление. Точно след една катастрофа животът на група непознати се обръща с краката нагоре.

Променя се и този на детектив Джон Толин (Дъглас Хеншал) - докато разследва случилото се, той се сблъсква с много и различни съдби, правителствени игри и едно убийство.

Injustice (2011 г.)

Уил Тревърс (Джеймс Пюрфой) е адвокат, който обаче е загубил вяра в съдебната система. Животът на него и семейството му се усложнява, след като Уил приема да защитава стар познат, обвинен в убийството на секретарката си.

Човекът, разбира се, настоява, че не е извършил убийството и въпросът е дали Уил няма да помогне на убиец да се отърве безнаказано. Именно този случай и работата на адвоката по него вбесяват много хора, сред които един безмилостен в работата си детектив. Отваря и стари за Уил рани.

New Blood (2016 г.)

Араш Сайд (Бен Тавасоли) и Стефан Коволски (Марк Стрепан) са деца на емигранти и пълни аутсайдери, които усилено искат да докажат на шефовете си, че все пак ги бива. Араш работи в криминалния отдел в Лондон, докато Стефан е ангажиран към бюрото за сериозни измами.

Пътищата им се пресичат по неочакван начин, когато разбират, че работят по два случая, които на пръв поглед нямат нищо общо един с друг, но заподозрените съвпадат. Точно това е големият им шанс да се издигнат, но проблемът е, че са на противоположни мнения в почти всеки аспект.

"Алекс Райдър"

Да си шпионин звучи доста яко, особено когато си тийнейджър. На Алекс Райдър (Ото Фарант) обаче му се налага да се превърне в такъв по неволя, след като разбира, че чичо му Иън (Аднрю Бюкан) - единственият му близък роднина, е починал в автомобилна катастрофа.

На Алекс обаче това му се струва много странно, защото познава чичо си много добре. Вроденото му чувство за любопитство и справедливост пък го отвеждат до истина, за която дори не е предполагал.

Снимка 502408

Източник: AXN

Чичото на Алекс е таен агент, а по стечение на обстоятелствата на тийнейджъра му се отваря страхотна възможност да открие виновника за смъртта му. Тази мисия обаче ще бъде много опасна и предизвикателна.

В "Алекс Райдър" Антъни Хоровиц е в ролята на изпълнителен продуцент, като за сценария на той се е доверил на Гай Бърт. Но все пак, нека да не забравяме факта, че сериалът е базиран на втората книга от поредицата за тийнеджъра шпионин - Point Blanc.

Премиерата на "Алекс Райдър" е на 2 ноември от 21 ч. по AXN