На голотата в Холивуд винаги се е гледало с недоверие. Причините дълго време са били морални, а когато моралът запада, се намесва гласът на пазара - филми с твърде много гола плът обикновено получават неприятен рейтинг от рода на "забранен за лица под 18 години" и планираните приходи спадат с 50%.

Така откровената голота остава територия на независимото или чуждестранно кино, а местните актьори, опитващи се да влязат в А-листата, получават роли, в които физическите прояви на любовта са или само загатнати, или се развиват под куп завивки.

Разбира се, има и изключения - утвърдени имена, които не се свенят да разголят нещо повече от душата си пред публиката. Ето няколко от тях, за които, голотата пред камера не само не се е оказала фатална за кариерата и уважението на публиката, а им е спечелила и куп неочаквани, че даже може би и нежелани нови фенове.

Хали Бери. В началото на 2001 прие бонус заплащане от $500хил за да покаже ненужно циците си в "Парола риба меч". Година по-късно засне страстна секс сцена с Били Боб Торнтън в "Балът на чудовището" и стана първата актриса от афроамерикански произход с Оскар за главна женска роля. Това се казва еволюция в подбора на роли.

Хелън Мирън. Обявената за Dame (женският еквивалент на сър) и носителка на Оскар за брилянтното си превъплъщение в Елизабет ІІ, Мирън не винаги е изглеждала толкова царствено морална на екрана. Още в най-ранните си филми (от Age of Consent през "Калигула" и "Екскалибур") тя не демонстрира излишен свян от тялото си.

През 2003, Няколко месеца след като получи почетната си титла, тя се появи в "Календарни момичета" като водач на група възрастни жени, набиращи средства, позирайки голи за календар. Както един американски комик се пошегува "цяло чудо, е че остана облечена през цялото време в "Кралицата"".

Анджелина Джоли. Красива, обществено ангажирана, носителка на куп отличия, най-престижното от които е може би човекът до когото се буди всяка сутрин, Джоли има леко смущаващо начало на кариерата си като актриса. На 18 се снима в един от филмите с най-глупаво звучащо заглавие - "Киборг 2", в ролята на робот-съблазнител, който се влюбва в главния герой и преспива с него. Доста смешен претекст е съчинил режисьорът, за да видим гола 18 годишната неизвестна, но хубава актриса. Това, че кариерата й не е приключила още тогава е чудо, обяснимо само с наистина голям талант и упоритост.

Кейт Уинслет. Ако в Холивуд търсят добра актриса за роля, изискваща голота, Кейт е най-сигурният избор. Джуд, Айрис, Холи Смоук, Историята на маркиз дьо Сад, Малки деца.... Кейт Уинслет няма проблеми да бъде естествена и открита.

Даян Лейн. Впечатляващ дебют в киното още на 13 години, последван от дълги години незабележителност с едно изключение - „Аутсайдерите" на Копола. В началото на този век няколко филма като "Перфектна буря" и "Изневяра" накараха широката публика да я забележи, а по-маниакалните фенове - да разровят из филмите от началото на кариерата й, откривайки леко смущаващия факт, че се е снимала гола още на 15 в Ladies And Gentlemen, The Fabulous Stains.

Виго Мортенсен. Любимецът на младежите от "Властелинът на пръстените" явно реши, че има какво да покаже и на девойките. Първо засне две наситени с емоция любовни сцени с Мария Бело в номинирания за куп награди "История на насилието", а тази година в набедения за оскаров фаворит Eastern Promises, продължавайки сътрудничеството си с Кроненбърг, участва в петминутна схватка в сауна...чисто гол.

Харви Кайтел. Макар и над 50те, той не се притесни да покаже уменията си в любовната игра по твърде живописен начин в "Пианото". Филмът спечели 3 Оскара, така че преценката на режисьорката явно е била вярна. В "Лошият лейтенант" Харви пък доказа, че голотата може да илюстрира не само страст, но и пълна духовна поквара. Чудя се кой от двата филма се радва на по-.голяма почит към днешна дата.

Ричард Гиър. Кой би могъл да очаква, че филм със заглавие като "Американски жиголо" ще даде тласък на толкова продължителна кариера? За да бъде верен на заглавието си, филмът показва немалко от тялото му.

Юън Макгрегър. Може би на половината свят е известен като асексуален рицар-джедай. Когато тази половина порасне вероятно ще открие, че Юън Макгрегър никога не е имал проблем да съчетава носенето на расо и въртенето на меча с разхождане гол и развяване на достойнството си в „Трейнспотинг", „Записки под възглавката", „Младият Адам" - все филми, които може да намерите по видеотеките.

Колин Фарел. Преди 3-4 години бе обявен за секс символа на 21 век или нещо подобно. Лош избор на филми доведе до изчезването му от радара. Ако ви липсва напоследък може да го видите в прегръдките на Салма Хайек в претенциозната, но неуспешна екранизация на "Попитай прахта". Според доста хора това бил единственият запомнящ се момент във филма.