Растежът и бурното развитие на Xiaomi през последната година са повече от забележителни, като наскоро компанията успя да измести Apple от втората позиция по продажби на телефони в глобален план. 

Xiaomi, Apple, Samsung и пазарният дял на техните смартфони през 2021 г.

Успяха ли смартфоните на Xiaomi да задминат тези на Apple

И кое място заема Samsung в класацията

Сега Xiaomi гледа уверено към челното място, но истината е, че компанията вече е именно там - на водещата позиция по продажби поне в Европа. 

Това става ясно от данните публикувани от Strategy Analytics за втората четвърт на годината, в която Xiaomi e успяла да продаде 12.7 милиона устройства на територията на нашия континент.

Снимка 541709

Източник: Strategy Analytics

Това е ръст от 67.1% спрямо същия период миналата година, като най-много продажби компанията отчита в Италия, Испания, Русия и Украйна. 

Така Xiaomi вече държи 25.3% от европейския пазар и изпреварва Samsung и Apple, които в края на юни са били отговорни респективно за 24% и 19.2% от продажбите на смартфони. 

Снимка 525076

Източник: Xiaomi

Очевидно Xiaomi успя доста по-ефективно от Samsung да запълни празнината, оставена от отсъствието на Huawei, а ситуацията за корейския гигант не изглежда никак розова. 

Продажбите на Samsung са нараснали с 14.4%, но са спаднали със 7% спрямо втората четвърт на 2020 г., когато продажбите бяха ниски за цялата индустрия заради разрастващата се пандемия. 

Снимка 523352

Източник: Samsung

Най-силно се представят бюджетните Galaxy A модели на компанията, докато Xiaomi Mi и Redmi сериите успяват да спечелят хората, които търсят баланс от високи технологии и приемливи цени, какъвто Samsung трудно успява да предложи. 

Xiaomi и изтеклата информация за смартфон със 192-мегапикселова камера

192 мегапиксела в смартфон за първи път

Xiaomi не се шегува

На четвърто и пето място по продажби в Европа се позиционират китайските марки Oppo и Realme, като и двете компании бележат забележителен ръст с респективно 180% и 1800% в сравнение с втората третина на миналата година.