Ако някой ни беше казал преди три-четири години, че Xiaomi ще задмине Apple по продажби на телефони, със сигурност щяхме да му се изсмеем. 

Xiaomi и рекордните продажби на компания за първото тримесечие на 2021 г.

На какво се дължи скокът от 163.8% в печалбите на Xiaomi през 2021 г.

Компанията расте неудържимо

Тогава Xiaomi все още се бореше е за пет процента от световния пазар на смартфони, а днес вече е на второ място след Samsung и държи цели 17% от глобалния дял, съобщава Canalys. 

В месеците от януари насам няколко пъти писахме за рекордните продажби на марката, които според Canalys са скочили с 83% спрямо втората четвърт на миналата година. 

Снимка 524559

Източник: iStock

Продажбите на смартфони като цяло бележат ръст с 12%, а лидерът продължава да е Samsung. 

Към днешна дата корейският гигант е отговорен за 19% от всички продажби на телефони и успява да реализира ръст от 15% за второто тримесечие на 2021 г. 

Любопитното в случая обаче е, че Xiaomi изостава доста зад Samsung и Apple що се отнася до средна продажна цена на устройствата. 

Снимка 524916

Източник: Xiaomi

При Xiaomi тя е с 40% по-ниска, отколкото при Samsung, а при съпоставка с Apple разликата се увеличава до 75% заради високите цени на iPhone. 

Твърде възможно е тези проценти да се стопят в остатъка от годината и занапред, тъй като Xiaomi започва все повече да залага на премиум модели, които изобщо не отстъпват пред последните на Galaxy S и iPhone. 

MWC 2021, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G и кой е най-добрият смартфон тази година

Това е най-добрият смартфон за 2021 г.

Да спечелиш сред сериозна конкуренция

На четвърто и пето място по продажби на смартфони в света се наместват китайските компании Oppo и Vivo.