Отдавна не бяхме чували критики срещу проекта за космически интернет Starlink, дело на SpaceX и Илон Мъск, но такива определено има. 

Starlink и как интернетът на Илон Мъск вече може да бъде достъпен и от България

Интернетът на Мъск Starlink е вече в България

Никак не е евтино

Този път те идват директно от върховния съд на Франция, който тази седмица е разпоредил, че Starlink няма право да ползва необходимите за услугата радио честоти и по този начин ефективно забрани ползването на интернета на територията на страната. 

Според съда услугата е била въведена в страната твърде бързо през май 2021 г. и не са направени необходимите изследвания за ефектите й върху местната икономика, околната среда и здравето на хората и животните. 

Снимка 513206

Източник: Vimeo / SatTrackCam Leiden

Очевидно електромагнитното лъчение от вълните на безжичния интернет на Starlink представлява риск за здравето ни, но не се уточнява точно какъв, а по-скоро се пледира за по-задълбочени изследвания по темата. 

От ConnexionFrance разкриват, че през месец март управниците на Нормандия са успешно са блокирали поставянето на голяма сателитна кула в близост до градчето, заради опасения за човешкото здраве. 

Снимка 522564

Източник: Starlink

Към момента на територията на страната Starlink има един милион абонати, които от пети април са загубили достъпа си до космическата мрежа. 

Starlink, SpaceX и как инфлацията доведе до покачване на цените на космическия интернет

Инфлацията застигна и интернета на Starlink

А обещаваха, че ще поевтинее

Не е ясно дали те ще получат компенсация от държавата или от Starlink, а SpaceX и Илон Мъск все още не са коментирал решението официално.