Наскоро Apple пусна официален доклад, в който предупреждава, че свалянето на приложения извън App Store може да коства на потребителите данните им, а дори и пари. 

Apple, iOS 14.8, Pegasus и защо трябва да инсталираме новия ъпдейт

Сериозен пробив в iPhone накара Apple да пусне внезапен ъпдейт

Засегнати са iPhone, Apple Watch и Mac

Докладът е продукт най-вече на желанието на Apple да убеди Европейската комисия, а и всички нас, че разрешението за сваляне на приложения от неоторизирани сайтове може да доведе до доста главоболия. 

Много възможно е в близко бъдеще европейското законодателство да задължи Apple да разреши свалянето на игри и други от други магазини освен App Store чрез прокарването на закона за дигиталните пазари. 

Снимка 542101

Източник: EPA/БГНЕС

Това обаче би довело до най-различни опасности за потребителите на компанията, която определя собствения си iPhone като много поверителна и лична джаджа, която е важно да бъде добре защитена. 

Apple прави паралел с Android, подчертавайки, че свободното сваляне на приложения при системата на Google е причината тя да има между 14 и 47 пъти повече вируси и опасен софтуер от iOS.

Снимка 550540

Източник: iStock

Тези рискови програми често остават невидими за собственика на съответната джаджа и могат да бъдат инсталирани без негово знание или разрешение, припомня Apple. 

Веднъж получил достъп до телефона, хакерът може да достигне почти до всяка информация, съхранявана в него, включително банкови детайли, снимки и т.н.

Снимка 550539

Източник: iStock

Според законодателните органи обаче ограничаването на свалянията само през App Store, както е в момента, дава на Apple позиция на монополист и възможност да диктува пазара. 

Apple iPhone 13 и как недостигът на чипове се отразява на производството на новите модели

Недостигът на чипове застигна новия iPhone 13

Apple намаля производството

Изглежда Apple ще трябва да измисли нов вариант за протекция на потребителите си, в случай че Европейската комисия действително прокара въпросния закон.