В повечето случаи поглеждането или посягането към смартфона ни изглежда напълно необосновано, като продукт на зависимост или компулсия, която не можем да контролираме през цялото време.

Дори и наистина да е така, привидно безпричинните взаимодействия с телефона ни имат конкретни обосновки, за които не винаги сме съзнателни.

От университета във Вашингтон, САЩ, са идентифицирали четири най-често срещани причини за посягането към смартфона, които, поне според нас, са напълно акуратни.

Когато не правим нищо

Снимка 425726

Източник: iStock

Склонността ни да погледнем към смартфона си е най-силно изявена, когато се возим в метрото, докато чакаме на светофар или се редим на опашка.

Нищоправенето е най-страшният враг за съзнанието на модерния човек, а смартфонът - най-големият му приятел. Желанието ни за разсейване и неспособността ни просто да бъдем със себе си са най-големите предпоставки за това да посягаме към телефона си, казват учените.

Когато вършим скучни неща

Снимка 425727

Източник: iStock

Като продължение на предния параграф, вършенето на повтарящи се и скучни задачи автоматично потиква мозъка ни да иска повече стимулация и разсейване. Всеки работещ човек преминава през тези емоции 5 дни в седмицата.

Когато ни е неудобно

Снимка 425724

Източник: iStock

Смартфоните са отдушник в неудобни социални ситуации. Поглеждането към телефона ни, независимо дали имаме известие, е удобен начин да се оттеглим от конфузни моменти с други хора и да се потопим в света на пикселите.

Когато очакваме съобщение

Снимка 425725

Източник: iStock

Синдромът на фантомната вибрация е нещо, за което чуваме все по-често. Това е явление, при което усещаме вибрация в джоба или чантата си, без реално да има такава.

То се случва, когато известно време не сме получавали известие на телефона си или пък очакваме такова. Компулсията ни кара да проверяваме смартфона си през няколко минути или дори секунди, просто защото не можем да удържим на чакането до следващия нотификейшън.