Като резултат от офанзивата, предприета срещу Huawei от страна на САЩ и администрацията на Доналд Тръмп, някои европейски държави също решиха да ограничат взаимодействието си с китайската телекомуникационна компания.

Huawei, 5G и защо Великобритания също загърби китайската марка

Кралството също загърбва Huawei

5G антените на Huawei ще са рядкост

По-рано тази година Франция реши да не подновява лицензите за 5G оборудване, което френските компании купуват от Huawei, след като и Великобритания реши, че работата с Huawei носи риск от шпионаж.

Това обаче не трогва китайската компания, която тази седмица обяви, че ще инвестира 200 милиона евро в нова фабрика във Франция.

Снимка 510369

Източник: GettyImages

Плановете за нея бяха обявени още през март тази година, като още тогава Huawei заяви, че няма да се откаже, въпреки ограниченията и трудностите, които среща.

По данни на South China Morning Post, във фабриката ще се произвежда оборудване за мобилни телекомуникации и в нея първоначално ще работят 300 души, но броят им се очаква да нарасне до 500.

Според китайската медия отварянето на фабриката е част от стратегията на Huawei за преодоляване на недоверието в световен мащаб, което се зароди през последните години, след като САЩ определи компанията като заплаха за националната й сигурност.

Снимка 510371

Източник: iStock

Huawei продължава да отрича, че играе ролята на "троянски кон" за китайското правителство и предприема различни ходове, за да заобикаля рестрикциите, наложени върху търговията на компанията с основни партньори.

Huawei, Honor и как продажбата на дъщерната компания заобикаля забраните на САЩ

Под напора на забраните Huawei ще се раздели с марката Honor

Honor вече няма да зависи от Huawei

Такъв ход бе продажбата на бранда Honor, който вече ще може да продължи свободно да търгува с ключови американски партньори и свободно да си набавя нови компоненти за смартфони.