От няколко седмици в медиите по света обикалят слухове за евентуална раздяла с марката Honor от страна на Huawei, продиктувана от ограниченията наложени върху китайския телекомуникационен гигант.

Huawei, Petal Search, Google и как новата търсачка заобикаля ограниченията на САЩ

Как новата търсачка на Huawei заобикаля ограниченията на САЩ

Софтуерът на Huawei расте

Днес стана ясно, че спекулациите са били верни и Huawei действително има договорка за продажбата на дъщерната си компания, основана през 2013 г.

Новите собственици на Honor ще са Digital China, главния дистрибутор на марката, както и сдружение от поне три инвеститорски компании, за които е известно, че оперират с подкрепата на китайското правителство.

Снимка 504611

Източник: GettyImages

Продажбата обхваща не само марката Honor, но и прилежащите й дистрибуционни вериги и центрове за проучване и развитие на нови технологии, пише Reuters.

Цената на сделката е 15.2 милиарда долара, като всеки от новите собственици ще притежава между 10% и 15% от акциите на Honor.

Решението идва в отговор на продължаващите вече повече от година рестрикции на САЩ, наложени върху търговията на Huawei, които поставиха под въпрос способността на Huawei да продължи да произвежда смартфони.

Снимка 504610

Източник: GettyImages

До момента Honor оперираше с определена независимост от Huawei, а след сделката дъщерната марка ще е напълно разграничена и съответно няма да попада под забраните, твърдят анализатори.

Освен смартфони, Honor произвежда и лаптопи, телевизори, таблети и аксесоари, като през третото тримесечие на 2020 г. продажбите на Honor смартфони са образували около 26% от приходите на Huawei.

Huawei, САЩ и при какви условия ще може компанията да продължи да купува чипове

Обрат за Huawei - САЩ позволи търговията на чипове с едно условие

На фокус отново е 5G

Към момента марката е популярна предимно в Китай, югоизточна Азия и Европа, но е възможно сделката да отвори врати и към по-широк пазар в сегмента на смартфоните.