Въпреки топлите отношения между САЩ и Великобритания, островната държава се свенеше да последва примера на Запада и да ограничи бизнеса си с Huawei.

Президентът Доналд Тръмп многократно отправи предупреждения към министър-председателя Борис Джонсън, които изглежда най-накрая са оказали желания ефект.

Наскоро The Telegraph разкри, че в идните дни Джонсън ще обяви официално, че страната му ще преустанови използването на 5G оборудване на Huawei и дори ще ускори демонтирането на настояща техника.

Снимка 486795

Източник: iStock

Представителите на британските агенции за разузнаване обясняват пред изданието, че проблемът не е резултат от "близките връзки" на компанията с китайското правителство, както твърди Тръмп.

Причината за промяната в отношението на Джонсън и Великобритания е в ограничаването на "сигурни западни доставчици на части" за Huawei, което може да доведе до пробиви в новите системи на компанията, пише The Guardian.

Huawei, Google и как американската компания иска да възвърне отношенията си с китайския си партньор

Google пак иска да работи с Huawei

Добри новини за потребителите

Ежедневникът допълва, че първоначално страната се е съгласила да използва 5G оборудване на Huawei, тъй като никоя западна компания не е била в състояние да се конкурира с китайския гигант по отношение на цена и качество.

Huawei, Samsung и как китайската компания успя да продаде най-много 5G смартфони

С какво Huawei изпревари Samsung през 2019 г.

Какво ли ще стане през 2020 г.

Ето че днес това вече не е така. Но засега не е ясно кои компании ще бъдат нагърбени с изграждането на 5G инфраструктура във Великобритания.