Бизнесът със събирането и препродаването на потребителски данни генерира печалби от десетки милиарди за платформи от ранга Facebook, YouTube, Twitter и Snap (Snapchat). 

Facebook и как платформата следи притежателите на iPhone

Не можем да се скрием от Facebook, ако сме с iPhone

Как да го спрем

Приложенията на тези, а и на други компании, от години събират всевъзможни знайни и незнайни за обикновения потребител детайли, които след това се продават за маркетингови цели и таргетиране на реклами срещу безбожни суми.

От тази година обаче Apple добави в iPhone възможност голяма част от това безразборно събиране на информация да бъде блокирано, а това доведе до нови десетки милиарди долари за Facebook и други в бранша, но този път със знак минус отпред. 

Снимка 552577

Източник: iStock

Около 10 милиарда долара са загубите на гореизброените компании от въвеждането на защитите в iPhone през тази пролет, изчисляват Financial Times.

Най-големият дял от тази немалка сума се пада на Facebook, докато Snapchat е загубила най-голям пазарен дял вследствие на промените, като и при двете компании рекламите са ключово перо за бизнеса им.   

За все още незапознатите нека припомним, че през април с пускането на iOS 14.5 бе въведена услугата App Tracking Transparency, чрез която всеки потребител може да изключи следенето на отделни приложения в iPhone. 

Снимка 552576

Източник: Apple

От тогава насам Facebook активно правеше опити да убеди потребителите, че тази услуга ощетява малките бизнеси, за които таргетираните реклами са важен източник на продажби. 

Уви, опитите останаха неуспешни и дори засилиха скептичността на аудиторията спрямо компанията на Зукърбърг, който наскоро обяви голямо ребрандиране на цялата си платформа, която вече носи името Meta. 

Facebook, Meta и защо компанията сменя името си

Марк Зукърбърг сменя името Facebook на Meta

Добре дошли в бъдещето

Според някой тази промяна бе продиктувана отчасти именно от желанието на компанията да се разграничи от имиджа си на “голям брат”, който следи и вижда всичко.