Както се очакваше, вчера, 20 април, Apple представи поредния си компютър. Той е оборудван с фирмен М1 чип, който този път е от семейството на iMac, идва с променен дизайн и някои важни подобрения.

Apple, M1, MacBook Pro, Mac Mini и MacBook Air - първите компютри със собствени чипове на компанията

Започва нова ера за компютрите

Защо новите компютрите на Аpple са недостижими

Новият iMac изглежда като уголемен iPad, като от Apple са успели да намалят рамките, да направят тялото още по-тънко и да заместят овалния гръб с плосък такъв.

Компанията казва, че е успяла да намали обема на iMac спрямо предходния модел с цели 50%. Резуцирали са и дебелината му до едва 11.5 милиметра, което в голяма степен се дължи на новата архитектура, базирана на М1.

Снимка 527968

Източник: Apple

Друга голяма новост е, че iMac вече ще се продава в общо седем различни цвята.

Екранът на новия компютър е с диагонал от 23.5 инча, резолюция от 4480 х 2520 пиксела, гъстота на пикселите от 218ppi и яркост от 500 нита.

Снимка 527964

Източник: Apple

Можем да избираме между конфигурации с 8/16GB RAM и от 256GB до 2ТВ SSD памет.

Това е и първият компютър на Apple, който най-накрая изоставя HD камерата за видео разговори и я замества с Full HD сензор (1920 х 1080 пиксела).

Снимка 527967

Източник: Apple

За още по-пълноценни видео срещи iMac разполага с нова система от микрофони и говорители.

Захранващият кабел също е различен и е подсилен с текстилно покритие, а свързването със самия компютър се случва посредством магнит.

Снимка 527965

Източник: Apple

В адаптора пък е вмъкнат Ethernet порт, а на гърба на устройството има общо 4 USB-C порта, два от които поддържат Thunderbolt.

Към новия iMac има и набор от нови аксесоари в лицето на разноцветни мишки, клавиатури и тракпад, които съответстват на цветовите разновидности на компютъра.

Снимка 527966

Източник: Apple

Очаква се той да се появи на пазара в края на май, а цената му ще е точно 1299 долара за базова конфигурация.