След много чакане и дълги подготовки, Apple постави началото на тенденция, която завинаги ще промени начина, по който използваме и гледаме на компютрите.

Вчера компанията показа първите си компютри, оборудвани със собствени чипове, след като повече от 15 години използваше хардуера на Intel.

По време на събитието бяха представени нови модели на MacBook Pro, MacBook Air и Mac Mini, всички от които разполагат с новия M1 чип.

Снимка 504807

Източник: Apple

Процесорите, базирани на Arm технологията, предлагат до три пъти по-висока производителност на процесора и до шест пъти по-добро представяне на графичния процесор.

Интегрираният видео процесор при предходните модели често се оказваше твърде слаб за по-взискателните потребители и ще е интересно да изпробваме как се държи новият М1 с After Effects или FCPX.

Снимка 504811

Източник: Apple

Благодарение на високата енергийна ефективност на M1, новият 13-инчов MacBook Pro може да издържи до 20 часа с едно зареждане, което го прави абсолютен лидер на пазара в това направление.

Интересното е, че разликите между MacBook Air и MacBook Pro стават доста по-пренебрежителни отпреди и новият Air изглежда достатъчно способен, за да работи спокойно с по-тежки програми за видео и фото обработка.

Снимка 504812

Източник: Apple

Батерията на Аir е малко по-малка от тази на Pro и при първия липсва вентилатор за охлаждане, както и Touch Bar над клавиатурата.

Новите чипове също така позволяват приемственост между компютрите и мобилните приложения за iPad и iPhone, което означава, че Mac компютрите ще разполагат с необятна екосистема от приложения и програми.

Снимка 504809

Източник: Apple

Това постижение, само по себе си, е достатъчно, за да ни убеди, че новите компютри на Apple ще са едни от най-разнообразните и добре подготвените за бъдещето.

Базовите им конфигурации идват с 8GB RAM, но можем да ги ъпгрейднем до 16GB RAM, както и да изберем модел с повече място за съхранение на данни.

Снимка 504806

Източник: Apple

Добрата новина за всички нас е, че можем да се докоснем до новите технологии срещу сравнително разумни суми.

Цената на Mac Mini започва от едва 699 долара, което е със 100 долара по-малко от цената на предходния модел с чип на Intel от 2018 г.

MacBook Air е с цена от 999 долара за базовия модел, докато MacBook Pro започва от 1299 долара.