Към момента компанията SpaceX на Илон Мъск разполага с над 4000 интернет сателити в ниска орбита, но съвсем скоро в нощното небе ще "грейнат" още доста сателитни съзвездия.

Amazon Project Kuiper и трите сателитни чинии за безжичен интернет

Amazon показа алтернативата си на Starlink

Конкуренция за Мъск

Amazon е сред компаниите, които от години кроят планове да изпратят собствени сателити и днес е денят, в който първите два тестови апарата на компанията на Джеф Безос ще поемат към космоса, пише The Verge.

Двойката сателити, наречени KuiperSat-1 и KuiperSat-2, ще поемат към космоса на борда на ракетата Atlas V на United Launch Alliance (ULA) и ще са първите в сателитната констелация на Amazon.

Снимка 636746

Източник: Amazon

Изстрелването ще се състои във Флорида, а според екипа на проекта Kuiper ракетата Atlas V ще разположи двата спътника на височина от 311 мили, където те ще влязат в ниска земна орбита.

Оттам екипът на проекта Kuiper ще извърши различни тестове, за да установи първи контакт със сателитите, както и да разположи слънчеви масиви за генериране на енергия.

След като сателитната система е свързана към интернет, екипът ще се опита да изпрати информация между сателитите и клиентски терминал тук на Земята.

В края на тестовата мисия Amazon ще свали апаратите от орбита и ще ги остави да изгорят в земната атмосфера.

Amazon първоначално трябваше да изстреля своите тестови сателити в космоса на борда на новата ракета Vulcan на ULA по-рано тази година, но ракетата претърпя експлозия, която отложи първото й изстрелване.

За да избегне по-нататъшни забавяния, Amazon обяви планове вместо това да премине към ракетата Atlas V на ULA.

Въпреки този неуспех Amazon казва, че първите й производствени сателити все още могат да бъдат изстреляни през първата половина на 2024 г., като бета тестването ще започне в края на 2024 г.

Starlink Global Roaming и колко ще струва новата интернет услуга

Колко ще струва роуминг услугата на Starlink

Пакетите стават все по-скъпи

Крайната цел на компанията е да създаде съзвездие от над 3200 в ниска околоземна орбита.