Хората изневеряват помного и различни причини. Според общественото възприятие обаче мъжът и изневярата са в такъв тандем, че дори и статистиката, че половете кръшкат почти наравно, не е в състояние да промени наложените клишета: "Никога не вярвай на мъж" или "Всички мъже кръшкат".

Ето шестте най-изтъквани причини за мъжката изневярва, според ТЯ.bg.

1. Тя не е това, което беше
Точно като прародителя Адам, мъжът не може да устои на изкушението на забранения плод, особено ако съпругата му е престанала да се старае да изглежда изкусителна за него. Когато жената стане физически мързелива, натрупа килограми или просто престане да обръща внимание на вида си, мъжът й ще започне да се оглежда за нещо по-привлекателно - дори и ако самият той вече е "застаряващ мърльо с шкембе". Какво да се прави - двоен стандарт, но това е положението.

2. Никой не обича мърморани
Вероятно нищо друго не може да запрати по-бързо един мъж в чужди обятия от една вечно мърмореща съпруга. Пред тази, която "изпива мозъка", една "разбираща" жена е истинска глътка живот.

3. Тръпката на адреналина
Много мъже, които изневеряват, влизат във връзка със своето най-примитивно "аз". Те си играят с огъня, това ги поставя в опасност, а опасността води до възбуда.

4. Обвинявайте историята
Често женените мъже, които изневеряват, не могат да кажат защо го правят. Те просто се оказват завладени от импулса да разнообразят рутината с нещо ново. Това е примитивния инстинкт, който датира от древно-историческата им роля на ловци - само че днес те преследват друг "дивеч" - жени.

5. Става въпрос за биология, бейби
Може би за жените ще е трудно да преглътнат това, но изглежда, че нуждата на мъжа да се пъхне под чужда пола, се корени в гените му. Един мъж е моногамен не по природа, а само защото е осъзнал, че любовта и приятелството са по-важни от нагона. Както казахме в началото - въпрос на "надстройка", с други думи: мъдрост.

6. Та това е просто секс
За много мъже сексът и любовта са две напълно различни неща. Те наистина вярват, че могат много да обичат съпругата си и да правят секс с друга жена, без едното да пречи на другото. Това е (д)ефект на мозъчната им дейност, който им дава привилегията да кръшкат без угризения. Ако един мъж изпитва вина след изневяра, то това не е заради секса (разбирай: "извършения грях"), а за евентуалните последици - в случай, че съпругата разбере. За това вече е измислен термин: "морално сбъркан", ако ще и да е "биологически оправдан".

ТЯ.bg