Американската порнографска индустрия подаде жалба в петък срещу управата на Лос Анджелис, която изисква използването на презервативи по време на снимките.

Жалбата е подадена във федерален съд от Вивид Ентъртеймънт , Калифа продакшънс и двама актьори - Кейдън Крос и Логан Пиърс.

Тя визира "мярка Б" от местен референдум, приета през ноември с гласовете на 55,9% от избирателите, която изисква употребата на презервативи при всички порнографски филми, заснети в Лос Анджелис.

Вносителите твърдят, че порнографската индустрия е направила достатъчно, за да защити своите актьори срещу болести, предавани по полов път, включително СПИН.

"Държа определено да постигнем отмяна на това правило", казва Стивън Хърш, основател на Вивид. "Мисля, че въведената от индустрията система от тестове върши добра работа".

От 2004 г. насам над 300 000 сцени са заснети без да има предаване на вируса на СПИН, твърдят от индустрията за възрастни.

Няколко пъти обаче снимките временно бяха спирани (особено през 2011 г.), след като актьори показаха положителни резултати при изследване за вируса на СПИН.

Новият закон изисква от всички производители на порнофилми да получават платено разрешение за снимки от здравните власти в Калифорния. Приходите от тези лицензи трябва да позволят финансиране на редовни и внезапни инспекции на снимачните площадки, с цел проверка на прилагането на закона.

Според асоциацията "Коалиция за свободно слово" /Free Speech Coalition FSC/, която обединява основните производители на порнофилми, законът е "неприемлив за порноиндустрията".

Производителите на филми за възрастни заплашиха, че ще преместят изцяло снимките в други окръзи или щати, които са по-гостоприемни. Повечето от порнографските филми вече се снимат в долината Сан Фернандо, северно от Холивуд, пише АФП