Вероятността младежите, които пушат да напълнеят в зряла възраст е голяма, според проучване публикувано в American Journal of Public Health и цитирано от Reuters Health.

Финландски учени са установили, че тютюнопушенето сред младежите често кореспондира с развитието на различни степени на затлъстяване в по-късна възраст както при мъжете, така и при жените.

Те са открили, че момичета, които са пушили около 10 цигари дневно, в по-напреднала възраст имат коремна обиколка средно с 3-4 см по-голяма от тази на жени на същата възраст, които никога не са пушили.

Учените са регистрирали още, че при тях освен голямата коремна обиколка съществуват и различни степени на затлъстяване.
Били са проследени 4300 двойки близнаци, родени между 1975 - 1979 година във Финландия.

Около 50% от тях никога не са пушили, 12% са пушили в младежка възраст. При 24% от мъжете и 11% от жените, които са пушили е било установено наднормено тегло.

В интервю пред Reuters Health, ръководителят на проучването д-р Суона Саарни от университета в Хелзинки, обяснява, че тази тенденция е налице независимо от спазването на правилни хранителни навици и липсата на хора с наднормено тегло или затлъстяване по наследствена линия.

Данните от проучването са ценни по отношение на превантивните мерки, насочени към младите хора за вредата от тютюнопушенето. Добре известно е, че те приемат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет като прекалено дистантни и малко вероятни.

Естетическото възприемане на себе си и култът към красивата личност в тази възраст са значими фактори по отношение на повишаване на мотивацията за здравословен начин на живот.