Проблеми като ревността и липсата на общуване могат да определят дали една връзка ще е сполучлива. Но какво се случва, когато двойките се изправят пред нещо хубаво, което се е случило на единия?

Според проведени в последно време изследвания, начина, по който реагираме на късмета на партньора си, е сериозен показател за удовлетвореността от връзката и за това дали тя ще оцелее - най-малкото в краткосрочен план, пише ТЯ.bg.

Шели Гейбъл, доцент по психология в Калифорнийския университет в Лос Анжелис изследва, как двойките споделят всекидневно положителните събития. Според нея, повечето проучвания върху взаимоотношенията се фокусират върху преодоляването на конфликти и травми във връзката.

"За щастие, положителните събития се случват по-често, отколкото негативните", казва тя. "А една удовлетворяваща и стабилна връзка е нещо повече от липсата на конфликти, несигурност и ревност."

В своето проучване Гейбъл анализира, как мъжете и жените реагират на положителните събития в съвместния им живот, като например повишение в службата. Партньорът може да бъде въодушевен: "Това е страхотно и заслужено, защото ти свърши толкова много работа през последните месеци". Но той или тя може да реагира доста сдържано: ("Хм, браво"), да покаже незаинтересованост ("Колко ли е свършил мача вчера?"), да омаловажи случилото се ("Не е кой знае какво повишение") или дори съвсем да ви обезкуражи ("Тази позиция не е за теб").

Единствената правилна реакция, според проучването на Гейбъл, която е свързана с удовлетворението, интимността, доверието и обвързаността между двама, е отговор №1 - въодушевеният, активен отговор. Радостта на партньора увеличава ефекта от щастливото събитие, като подсилва спомена за това, което се е случило. Това е валидно и за двата пола, типът на връзката е без значение - семейство или друг тип партньорство, както и самото събитие - малко или голямо.

Гейбъл казва, че пасивното поведение на партньора вероятно "не е края на света" и разсъждава, че повечето от нас са склонни да извинят партньора си в подобни ситуации.

"Проблемно е, ако това е "хроничен" начин на реакция", казва още психоложката.

"Ако партньорът не реагира активно и конструктивно, този, който се опитва да сподели приятната за него случка, веднага изпитва спад в положителните емоции - като цяло той се чувства по-малко разбран, по-малко оценен и усеща по-малко грижовно отношение към себе си." А от това страда интимността между двамата, в най-широк смисъл на думата.