Хората, които хъркат, изгарят повече калории, отколкото тези, които спят спокойно, смятат американски изследователи от университета на Калифорния в Сан Диего, цитирани от Би Би Си.

Те са изследвали 212 пациенти, страдащи от хъркане и други разстройства на съня в това число и сънна апнея (временно спиране на дишането по време на сън) и са открили, че хъркащите хора по време на сън изгарят около 2000 калории.

Тези, които не хъркат, по време на нощния си сън, изгарят средно 1626 калории. Енергийните загуби по време на сън могат да бъдат свързани с реакцията на нервната система предизвикана от хъркането и другите разстройства, смятат учените. В същото време хъркането може да бъде и причина за наднормено тегло.

"Разстройствата в дишането водят до появата на умора през деня, а следователно и до ограничаване на физическата активност. Освен това те могат да променят количеството на употребяваната от организма енергия", пояснява Ерик Джи Кезириън, ръководител на изследването.

От силно хъркане страдат най-често мъжете, възрастните, хората с наднормено тегло и пушачите, подчертават специалистите.

Предишни изследвания показват, че хъркането може да бъде проблем и за някои хора, които в детството си са се грижили за домашни любимци.

здраве.bg