Пиенето на горещ чай може да причини рак на гърлото. За това съобщават ирански изследователи.

Предишни изследвания свързваха употребата на цигари и алкохол с рака на хранопровода, докато изследването, поместено в Британското медицинско списание, предполага, че горещите напитки също могат да предразположат организма към образуването на тумори.

Пиенето на много горещ чай при температура по-висока от 70 градуса по Целзий се свързва с осемкратно увеличен риск от рак на гърлото в сравнение с пиенето на топъл или почти топъл чай с по-малко от 65 градуса по Целзий, казват изследователите.

Реза Малекзадех от Техеранския университет за медицински науки и колегите му са изследвали навиците за пиене на чай на 300 души с рак на гърлото и на други 571 здрави мъже и жени от район на провинция Голестан в северната част на Иран. Регионът е сред тези с най-много регистрирани случаи на заболяването в света, но там се забелязва ниска употреба на цигари и на алкохол, отбелязват изследователите.

Почти всички доброволци, участвали в изследването, употребяват черен чай редовно, консумирайки до над литър дневно. Хората, редовно пиещи напитката по-малко от две минути след наливането й, се оказали пет пъти по-застрашени да развият злокачественото заболяване в сравнение с тези, които чакат четири или повече минути, преди да започнат да пият любимия си чай.

Според британски изследвания повечето хора предпочитат да консумират чая си при температура от 56-60 градуса. Не е ясно как горещият чай предизвиква рак, но едно от предположенията на учените е, че многократното топлинно нараняване на гърлото по някакъв начин инициира заболяването.

doctoronline.bg