Хората, които слушат indie групи са нещастни, рошави безделници, докато феновете на рапа са смели, нахакани и с огромно самочувствие, пише independent.co.uk.

Това не са просто тесногръди стереотипи, а резултатите от сериозно психологическо проучване сред 36 000 музикални фенове, което само доказва, че музикалните ни вкусове са отражение на личността ни.

Изследването е проведено от психолозите в Heriot Watt University в Единбург. Те задали въпроси за характера на анкетираните и след това ги попитали, каква музика предпочитат. Анкетата показала силна връзка между личностните качества и любимия стил музика на запитаните.

Феновете на indie музиката, например, са с ниско самочувствие и слаба мотивация, но се определят като "креативни". Любителите на рапа пък са с крайно високо самочувствие и са изключително общителни. Тези, които предпочитат стила dance, са със също толкова екстровертен характер, но са по-неприветливи и са склонни да бъдат егоцентрици.

"Това, което се опитваме да разберем с проучването е, защо музиката се приема като важна част от идентичността на хората. Какво има в музиката, което ни помага да определим самите себе си", каза професор Ейдриън Норт, ръководител на изследването.

"Хората често определят характера си чрез музиката, която слушат, дрехите, които носят, ходенето в определени заведения и използването на определен жаргон. Не е изненадващо, че характера ни е свързан с музикалните предпочитания."

Според професор Норт резултатите обясняват, защо много хора се обединяват заради общи музикални интереси, както и защо много от нас крият музикалните си вкусове, от страх да не бъдат причислени към определен тип хора.

Норт заявява, че феновете на метъла, например, споделят общи характеристики с любителите на класическата музика, сред които е и "любовта към величественото". Това означава, че човек, който слуша Metallica по-лесно би харесал Густав Малер, отколкото indie фен би се заслушал в реге.

"Ако оставим настрана възрастовата разлика, те са на практика един и същи човек. Много то феновете на хеви метъла ще ви кажат, че харесват Вагнер, защото е внушителен, стремителен и шумен. Също така има известна театралност както в хеви метъла, така и в класическата музика."

Какво казва вашата музика за вас?

Indie: Феновете имат ниско самочувствие, не са много работливи и са добродушни или щедри. Също така са креативни.

Rock'n'Roll: Високо самочувствие, много креативни, работливи и са в хармония със себе си, не са много добродушни или щедри

Блус: Високо самочувствие, креативни, общителни и в хармония със себе си

Класическа музика: Високо самочувствие, креативни, в хармония със себе си, но не са общителни

Хеви метъл: Много креативни и в хармония със себе си, но не са много общителни или работливи

Реге: Високо самочувствие, креативни, общителни, добродушни, щедри и в хармония със себе си, но не много работливи

Кънтри: Много работливи и общителни

Dance: Креативни и общителни, но не са добродушни или щедри

Рап: Високо самочувствие, общителни