Принцовете Хари и Уилям са съответно на 12 и 15 години, когато майка им Даяна загива в тежка катастрофа. Принцесата, която тогава е в развод с престолонаследника на британската корона Чарлз, е в компанията на своя любовник Доди ал Файед. Катастрофата се случва на 31 август през 1997 година в Париж.

20-годишнината от смъртоносния инцидент е поводът принцовете Уилям и Хари да се съгласят да говорят в телевизионен документален филм, в който споделят съкровени тайни за случилото се, както и за личността на харизматичната им майка.

Принц Хари разкри за нервен срив след смъртта на Даяна

Принц Хари разкри за нервен срив след смъртта на Даяна

Принцът наруши традицията на мълчание в кралското семейство, особено когато се отнася за проблеми

Оказва се, че цял месец преди инцидента децата са били разделени от Даяна. Само ден след катастрофата е трябвало да се съберат. Принц Хари нарича загиналата си майка "лекуваща душевната болка" и отбелязва, че я е запомнил "винаги смееща се и пълна с радост".

Снимка 290081

Източник: Getty Images

"Никой преди това не е разказвал историята й от гледната точка на двамата човека, които я познаваха по-добре от останалите и я обичаха повече от който и да е", заяви режисьорът на филма Ник Кент.

Лентата е с продължителност час и половина. "Даяна, нашата майка: живот и наследство" ще бъде показан на 24 юли от британския канал Ай Ти Ви.

"Това е първият път, в който двамата заедно разказваме за нея като майка", казва принц Хари. "Тя бе и си остава за нас човекът, който ни обкръжаваше с любов", коментира още той.