Тази седмица в интернет се появи видео, в което Барак Обама сипе нападки към президента Доналд Тръмп и дискутира проблема с фалшивите новини, които циркулират в мрежите.

Видеото се превърна в сензация буквално за часове, най-вече заради факта, че към средата му става ясно, че това не е истинска реч от бившия президент на САЩ, а "дийп-фейк" видео.

"Дийп-фейк" е технология, използваща изкуствен интелект, която може да създаде видео, в което действащите лица да бъдат реални хора, изпълняващи или казващи нещо, което никога в действителност не са правили.

Във видеото с Обама запис с устните и гласа на режисьора Джордан Пийл е "лепнат" на бившия президент по майсторски начин, който на пръв поглед не издава разликите с реалността.

Видеото първоначално бе публикувано от BuzzFeed и предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Най-голямото опасение на всички е, че технологията може да бъде използвана от всеки човек, който има поне някакви познания в областта на видео монтирането, съвсем безплатно.

Приложението FakeApp е най-често използваният за целта софтуер и се ползва безскрупулно за направата на порно филми с известни личности, но основната опасност е, че може да бъде прилагано и за разпространението на напълно фалшиви, но много реални, новини.