Лидерите на големите технологични компании се считат за едни от най-влиятелните, могъщите и вдъхновяващите хора на планетата. И няма как да е иначе - богатството и ресурсите на повечето от тях диктуват развитието не само на технологиите, но и на много аспекти от световната икономика, социалния живот и културата.

Наскоро сайтът Hired публикува годишния си доклад Brand Health Report, в който са събрани имената на десетте най-вдъхновяващите технологични лидери през 2019 г., а присъствието на някои от тях определено озадачи аудиторията.

Докладът е съставен на базата на мненията на 3600 служители на висок пост в технологични компании от САЩ, Великобритания, Франция и Канада.

На първо място Hired поставят Илон Мъск, който през последните години се превърна в една от най-обсъжданите и популярни личности, благодарение на страхотната му харизма и невероятни проекти.

Илон Мъск, Neuralink и мозъчните импланти, които ще ни превърнат в свръхчовеци

Илон Мъск ни превръща в свръхчовеци

Тестовете с хора ще започнат още догодина

Предприемачът, чието състояние възлиза на около 20 милиарда долара, въведе нова ера в автомобилостроенето и транспорта, направи сериозни стъпки към овладяването на близкия космос и често провокира огромната си аудитория със закачливи коментари и поведение.

На второ място в класацията идва шефът на Amazon - Джеф Безос, който е и най-богатият човек на планетата, а след него се нарежда СЕО-то на Microsoft - Сатя Надела.

Джеф Безос

Източник: GettyImages

Джеф Безос

За изненада на всички, четвъртото място е заето от Марк Зукърбърг, който през последните години стана обект на всевъзможни скандали, които изглежда обаче не са накърнили реномето му в очите на хората от индустрията.

Марк Зукърбърг, Facebook и защо все по-малко хора искат да работят за компанията

Все по-малко хора искат да работят за Facebook

Приетите предложения за работа са спаднали почти двойно

Нещо повече - Шерил Сандбърг, главният оперативен директор на Facebook, печели шестото място в класацията, нареждайки се зад любимеца на Китай Джак Ма.

Шерил Сандбърг

Източник: GettyImages

Шерил Сандбърг

Сандбърг е една от най-противоречивите личности в технологичния сектор, като името й бе споменавано наравно с това на Зукърбърг при всяко едно от разкритията за неетичните практики на Facebook.

На седмо място в списъка на Hired е Рийд Хейстингс, СЕО на Netflix, а след нея идва СЕО-то на YouTube Сюзън Войчицки.

Сюзън Войчицки

Източник: GettyImages

Сюзън Войчицки

Мариса Майер, бившо СЕО на Yahoo, грабва деветото място за най-вдъхновяващ технологичен лидер в света.

Последното, десето, място е отредено на сестрата на Сюзън Войчицки - Ан Войчицки, която в рамките на само няколко години превърна компанията си 23andme в един от най-популярните проекти в индустрията.