Вчера вечерта, 16 юли, Илон Мъск представи пред света творенията на компанията му Neuralink, които ни изпълват с доста смесени чувства и мисли по отношение на близкото бъдеще.

Преди време милиардерът обеща, че компанията ще разработи компютърно-мозъчен интерфейс, чрез който хората "няма да изостанат зад изкуствения интелект" и ще могат да контролират компютри чрез мислите си.

Въпреки че инициативата звучи твърде нереална, вчера стана ясно, че компанията вече е готова да имплантира специални нишки и чипове в човешки мозък, а първите тестове с хора ще стартират още догодина.

Хората от Neuralink са създали ултра-тънки нишки, дебели едва четири-шест микрометра, които могат да бъдат буквално вградени в мозъка, без да причиняват щети на тъканите и кръвоносните съдове.

Снимка 434423

Източник: Neuralink

Тези нишки служат като миниатюрни електроди, които могат да получават и предават сигнали от и към мозъка, като потокът от данни се регулира от отделен чип, който също представлява мозъчен имплант.

За момента чипът пренася данните посредством USB-C, което осигурява възможност за мигновен трансфер на огромно количество информация, но идеята е, че този обмен ще се осъществява по напълно безжичен път.

Една такава мозъчна система е съставена от до 3072 електрода в общо 96 нишки.

Нещо повече, Neuralink разполага и с робот, който почти самостоятелно може да извърши "ъпгрейда" с невероятна прецизност.

Роботът на Neuralink

Източник: Neuralink

Роботът на Neuralink

Идеята е, че подобна технология ще даде възможност на хора с ампутирани крайници да контролират роботизираните си протези чрез мисли и ще позволи на хората да управляват машини по тотално безжичен път.

За момента творението на Neuralink е тествано в 19 животни с 87% успеваемост, без да е ясно какво точно означава това.