И вие ли бяхте ли от децата, които се сърдят, когато майка им се рови из личните им вещите? А смятате ли, че е честно, когато някой чете съобщенията ви в телефона?

Ако тези неща ви притесняват (като нас), то редно е да се замислим и за това как технологиите се набъркват в личното ни пространство. Именно тяхното използване създава наш виртуален образ, който съдържа повече подробности, отколкото най-близките (дори и майка ни) някога ще знаят.

Wired интервюира Тристан Харис и Ювал Ной Харари - двама философи, които изследват начина, по който виртуалната реалност променя и пречупва човека, без той дори да го осъзнава.

Според тях "хакването" на хора е начин технологиите да разберат какво чувстваме и какво възнамеряваме да правим. Това им дава силата да ни контролират.

Харис казва, че 70% от това, което гледаме в YouTube, всъщност са препоръките, направени от системата на сайта, а не взетите от нас самостоятелни решения.

Снимка 362357

Източник: YouTube / MITCSAIL

Доброволно предлагаме своите данни

Окава се, че ние сами сме основни конспиратори в нарушаването на личната си неприкосновеност.

С притежанието на смартфон, дори и той да не е включен, доброволно предоставяме своето физическо местоположение на тези, които го следят. А "тези" могат да бъдат както органите на властта, така и всеки друг с необходимото оборудване.

Поръчково ДНК

В наши дни ДНК тестването позволява не само проследяване на родословието, но и предвидвиждане вероятността да се развият определени болести в бъдеще. И ако случайно нашето ДНК не ни харесва, няма проблем! Днес дори неговата модификация е лесна - чрез нова технология, наречена CRISPR, пише The Richest.

Снимка 330027

Източник: iStock

Търсенето е разкриване

Резултатите от тръсенията, които ежедневно правим в различни търсачки, създават много ясен наш онлайн профил. Така например лесно ще се предскаже сексуалността на човека с голяма точност, дори и той все още да не е постигнал съгласие със собствената си самоличност.

Във всеки тостер - шпионин

Не, не е проблемът в тостера. Просто различните интелигентни системи за управление на дома знаят толкова много за нас. Като например в колко точно ще се приберем вкъщи, за да включат отоплението, или да пуснат пералнята и още, и още.

Снимка 383678

Източник: iStock

Само се замислете: Amazon ще използва дрон, за да изпрати ви резервни крушки, просто защото софтуерът на изкуствения интелект, свързващ се през интернет, знае, че те са на път да изгорят...

Дали това е в бъдещето? Не, това вече се случва.