Освен със страх, летенето със самолет се свързва и с други емоции. Вероятно сте забелязали как вълнението, че скоро пристигаме, лесно може да бъде изместено от носталгични и дори тъжни мисли.

Едното логично обяснение е свързано с факта, че оставаме насаме с мислите си и нямаме какво особено да правим, освен да размишляваме за смисъла на живота. Подобно действие често не води до особено щастливи умозаключения.

Снимка 353043

Източник: iStock

Има и научна хипотеза за повишената ни емоционалност на борда на самолета. Тя е свързана с високото атмосферно налягане, поясняват от Tech Insider. То разрежда кислорода в кръвта ни, намалявайки концентрацията му с над 25%.

А това може да предизвика умора, объркване, еуфория, невъзможност да се концентрираме и да взимаме решения. Затова и често е трудно да изберем какво ни се яде и пие от количката на стюардесите.

Снимка 353045

Източник: iStock

Ниските нива на кислород в кръвта водят и до невъзможност да контролираме емоциите си, а дисплеите на седалките и взирането в тях с часове още повече усложнява състоянието ни.

Някои авиокомпании дори поставят предупреждения преди филмите, че е възможно да повлияят на емоциите ни и да доведат до плач. И това се случва много по-често, отколкото ако гледаме филма в хола вкъщи.

Защо ни е студено в самолета

Защо ни е студено в самолета

Каква всъщност е температурата

Експерти обясняват, че и разположението на екрана играе съществена роля. Осен че е на сантиметри от лицето, той е и на нивото на очите. И когато се взираме час-два-три в него, се създава илюзията, че комуникираме с друг човек. Слушалките допълват усещането на близост. И емоциите се отприщват...