Случвало ли ви се е да намерите шоколад в кухненския шкаф, за който сте забравили, и тъй като е минало доста време, той е побелял отгоре. Изхвърляте го, защото смятате, че вече не бива да се яде.

За и против шоколада

За и против шоколада

Световната здравна организация застана зад сладкото изкушение

Хубаво е да научим, че побелелият слой не означава непременно, че шоколадът е стар или негоден за консумация.

Всъщност, странното явление, известно още като разцъфтяваща мазнина, е отражение на това как съхраняваме шоколадовите храни. Държането на шоколада при температури, които са прекалено студени или прекалено топли, кара мастните частици в него да се издигнат на повърхността и на свой ред да създадат бяло прахообразно фолио, разкрива Independent.

Снимка 346267

Източник: iStock

В търсене на причината за "разцъфването", учените едва наскоро откриват как се появяват белите петна върху шоколада.

Като използват най-големия рентгенов лъч в завод в Хамбург, Германия, учените установяват, че белият прах се издига на повърхността чрез малки пукнатини в шоколада, което се случва, когато той се съхранява при неподходяща температура. Затова и не бива да държим шоколада в хладилника.

Как да избегнем белия слой

Снимка 346274

Източник: iStock

В момента производителите на шоколад работят по варианти, които да предотвратят побеляването. Най-доброто решение, до което са стигнали, е точното узряване на шоколада, което затруднява отделянето на мазнините.

По време на посещение в завод в Швейцария беше разкрито, че най-подходящата температура за съхранение на шоколада е между 14 и 18 C°. За де се избегне побеляването, производителите съветват той да бъде консумиран навреме, преди белият слой да се образува.