Тази статия е за всички, които се чувстват виновни, когато похапват шоколад, защото знаят, че сладкото изкушение води до повече килограми и вреди на здравето им.

Ако това е така, то е по-малката половина от истината. Другата е, че парче натурален шоколад съдържа вещества, каквито има в шест ябълки, четири чаши чай и две чаши червено вино - витамини, минерали и антиоксиданти. 

Световната здравна организация (СЗО) включи шоколада в списъка с полезни за здравето продукти, особено за хората над 30 години. Причината е, че шоколадът е изключително полезен за паметта. 

Снимка 333650

Източник: iStock

Какаото в истинския шоколад съдържа вещества, които подпомагат кръвообращението и нормалната работа на сърцето. Шоколадът съдържа високи нива на антиоксиданти и е доказано, че предотвратява намаляването на паметта с годините. 

Шоколадът има лоша слава заради високото съдържание на мазнини и захар, което води до повече килограми. Потреблението му е свързано с появата на акне, затлъстяване, проблеми със зъбите, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и диабет.

Проучванията, които взема предвид СЗО, показват, че консумирането на шоколад може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с една трета.

Снимка 333832

Източник: iStock

В проучване, включващо близо 45 000 души, канадски учени са установили, че за хората, които хапват шоколад, вероятността да получат инсулт е с 22% по-малка отколкото тези, които не го правят. За тези, които вече са претърпели тежкото състояние, но редовно консумират шоколад, вероятността да го повторят намалява с 46%.

Изводите показват, че яденето на до 100 грама шоколад всеки ден е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Шоколад по време на бременност може да бъде от полза за растежа и развитието на плода. За спортистите едно парченце шоколад осигурява и повече кислород по време на тренировка.