Чували сте за кучето на Павлов, което изградило условен рефлекс да започне да отделя слюнка в очакване на вкусна храна само при звука на звънец, нали? Дори да не се задава храна, самият звук предизвиквал удоволствие у животното.

Същото нещо се случва и с нас, когато чуем някое ново уведомление от смартфона.

Когато кучето чуе звънеца, а ние - уведомлението за нов имейл или съобщение, в мозъка ни се активира системата за възнаграждение и специални клетки отделят допамин - вещество, което предизвиква чувство на удоволствие, но има отношение и към пристрастяването.

Снимка 339911

Източник: iStock

Звукът ни подсказва, че ни очаква някаква награда и с времето той започва да ни носи повече удоволствие, отколкото самото съобщение. Изследвания върху животни показват, че секрецията на допамин може да бъде два пъти по-голяма в момента на очакване на наградата, отколкото при получаването ѝ.

Според психолога Дейвид Грийнфийлд от Университета на Кънектикът, смартфоните са ни превърнали в кучета на Павлов. Той казва, че средностатистическият човек проверява телефона си от 30 до 500 пъти на ден с надеждата, че там ще намери нещо интересно, а в него са заложени някои психологически трикове, които се използват и от машините в казината.

Грийнфийлд обяснява един от тях така: "Всеки път, когато си погледнете телефона, не знаете какво ще намерите там - колко желано ще бъде съобщението, затова продължавате да проверявате отново и отново, защото от време на време наистина се натъквате на нещо добро."

Лекари и психолози вече се притесняват от тази тенденция и според някои от тях, прекомерното привързване към телефона може да се сравни с проблеми като хазарта.

Снимка 339912

Източник: iStock

Това не означава, че трябва да спрем да го използваме напълно, но е важно да внимаваме в това, което изпитваме и правим.

Ето кои са знаците, че имаме проблем:

  • Употребата на смартфона намалява времето, което прекарвате с близките;
  • Кара ни да стоим до късно през нощта или пречи на съня ни по друг начин;
  • Кара ни да се държим грубо, например по време на разговор с някого, да започнем да проверявате телефона си;
  • Пречи ни да си вършим работата;
  • Убива креативността ни.

Как да се справим с проблема

Възможно решение е да определим един ден от седмицата, в който да изключим телефона и компютъра си за 24 часа и да се отдадем само на жива комуникация с хората около нас, без намесата на никакви технологии.