Голяма чест е да наречем някого най-добрият ни приятел и да чуем от него същото. Но как точно се случва това напасване и има ли скрит код приятелството?

В нов документ, публикуван през март в списанието Journal of Social and Personal Relationships, професорът по комуникационни изследвания Джефри Хол определя колко време отнема, за да наречем някого свой приятел, и колко време е необходимо на хората да преминат през различните етапи на приятелството.

В предишните си изследвания професорът установява, че мозъкът на човека е в състояние да се справи с около 150 приятелства наведнъж.

Снимка 350101

Източник: iStock

Джефри Хол и негов колега разработват онлайн система, за да преценят колко близки са хората с техните приятели. В първата част на изследването, както пише Business Insider, те анализират 355 отзива от проучвания на възрастни, преместили се на ново място през последните шест месеца и търсили нови приятели.

Хората са били помолени да мислят за някого, с когото са се срещали, откакто са се преместили, и как се е развивало тяхното приятелство. Трябвало е също да разкрият колко са близки и колко часа са прекарвали заедно, както и къде биха квалифицирали връзката си в една от следните четири категории: запознанства, случайни приятели, приятели или близки приятели.

Снимка 350099

Източник: iStock

Чрез тази информация изследователите могли да преценят броя на часовете, в които хората достигат до различните етапи на приятелство.

Резултатите показват, че да се формира случайно приятелство отнема между 40 до 60 часа. За повишението до приятел са нужни 80 до 100 часа, а около 200 са часовете, нужни на двама души да станат добри приятели.