Биофилията е свързана с желанието да бъдем колкото се може по-близо до природата. И не става дума просто да се храним еко, да не си изхвърляме боклуците където ни падне и да не замърсяване въздуха доколкото е възможно.

Любовта към всички творения на природата е изначално заложена в човек. С процеса на индустриализация и модернизацията обаче, ние се обграждаме от все повече предмети и продукти на човешката дейност, а не на естествените процеси.

Най-често биолофите се познават по желанието да спасят всички животинки в беда. Също така с опитите им да пренесат цялата флора в дома си. Всеки намира свой начин да бъде близо до природата. Ето как да познаем по дома си дали и ние спадаме към тази графа.

Снимка 334151

Източник: iStock

Разбира се, растенията и животните са на водещо място. Ако сме превърнали жилището си в терариум, развъдник или люпилня, то явно мястото ни не е в града, а на село, където и ние, и животните да са наистина близо до природата.

В това да притежаваме много растения няма нищо лошо. Но всичко все пак трябва да е в разумни граници. А не в един момент да се окаже, че живеем в джунгла, където няма място за нас.

Вместо да хлътваме само към растенията, може да направим дома си природосъобразен, залагайки на кристали и минерали. Те намират все по-широка употреба в направата на различни мебели и предмети за дома. Сред най-разпространените са розов нефрит и оникс, пирит и тюркоаз.

Те биват съчетани с други натурални елементи, за да се създаде красива лампа, например. В този случай всичко зависи от въображението на дизайнера или от нашето собствено.

Напълно разбираемо, биофилите желаят от прозореца на дома си да виждат природни пейзажи, за не поредната скучна панелна постройка. Затова и се наблюдава търсене именно на къщи и апартаменти, които предлагат изглед поне към близък парк.

Така обитателите спокойно могат да се обзаведат с големи прозорци и да поканят оазиса на природата в града и дома си. Затова и изникват все повече затворени комплекси.

Снимка 334152

Източник: iStock

Голяма част от жилищата в тях имат гледка към добре поддържат вътрешен двор, който създава приятно усещане в биолофите и ги подтиква към покупка.

Ела, изгрей

Много важно е и естествената светлина. Слънцето трябва да огрява всяка стая в определен период от деня. Също така с все по-голямото замърсяване на въздуха навън, нормално е да се стремим поне в дома ни той да е по-чист. Това става в помощта на пречистватели, но и с редуциране на използването на всякакви битови химикали.

Снимка 334153

Източник: iStock

Да бъдем близо до природата има и други две измерения, които са по-скоро дизайнерски. Единият вариант е да заложим предимно на флорални мотиви. Така домът ни се превръща в цветна градина, която обаче може да се окаже доста натрапчива и непредразполагаща към релакс.

Затова е добре да се ограничим до една мебел или аксесоар във всяко помещение. Така цветното настроение ни е гарантирано, както и това, че не сме прекалили.

Снимка 334154

Източник: iStock

А иначе, добър е вариант да боядисваме и декорираме помещенията в една гама. Пастелните, меки цветове са за предпочитане. Именно в тях са решени и естествените материали като дърво, на които можем да заложим при изграждането на един дом в синхрон с природата, пише Well and Good.