Плановете за създаване на човешка колония извън рамките на нашата планета стават все по-конкретни и сякаш все по-близки до своето реализиране. Хора с идеи и възможности като Илон Мъск и Джеф Безос все по-упорито насочват поглед и ресурси към превземане на Марс.

Със сигурност денят, в който ще е възможно хора да живеят на Червената планета, още не е в обозримото бъдеще, въпреки че най-оптимистични прогнози дават срок от около 20 години.

Снимка 360202

Източник: Facebook / Elon Musk Quotes News

Но за да се превърне желанието на някои в реалност, трябва да се даде отговор и решение на десетки въпроси. Един от тях е дали ние, хората, ще можем да създаваме поколение на Марс.

Защото дори и да успеем да пригодим подходящи условия за живот на Червената планета, в един момент ще дойде време за продължаване на човешкия род, за да оставим нещо след себе си като заселници.

Но условията на Марс са доста по-различни от тези на Земята. А това създава много въпросителни. Сега атмосферата ни пази от вредната радиация, която може да бъде пагубна за целия ни организъм и развитието му.

Как тогава би протекла една бременност в условия на силна радиация, като тази на Марс? Доклад в журнала Futures, цитиран от Business Insider, се занимава задълбочено с този въпрос. Но отговорите все още не са много категорични.

Снимка 360200

Източник: iStock

За да може мисията на Червената планета да бъде успешна, трябва наследниците на заселниците да бъдат родени там. Човек се приспособява към околната среда и придобива специфични физиологични характеристики, помагащи му да оцелее. А тези бебета марсианци ли ще са? 

Астронавтите, прекарали месеци или години извън орбитата на Земята, са най-точното доказателство за промените в условия на нулева гравитация. Появяват се увреждания на зрението, мускулите атрофират, костите се издължават. 

Колко готови сме за живота на Марс

Колко готови сме за живота на Марс

Теория и практика на оцеляването

Тъй като все още няма случай на забременяване и раждане в космически условия, няма как да се даде конкретен отговор на всички въпроси. Очаква се първоначално да бъдат правени експерименти с животински видове, а тепърва има още много какво да се разисква и уточнява.