От 2021 г. в щата Вашингтон в САЩ ще бъде позволено компостирането на хора. Услугата, която за момента се предлага от компанията Recompose, е алтернатива на традиционните погребения или кремации, но много по-екологична и подпомагаща околната среда.

Според една от основателките на Recompose - Катрина Спейд, процесът по трансформирането на човешки труп в почва в специалните камери за многократна употреба е напълно естествен.

Съоръжението на компанията се разполага на 1720 квадратни метра площ и срещу 5500 долара дава възможност на близките да се възползват от услугата по компостиране.

Снимка 456975

Източник: Recompose

Тялото на починалия се поставя в специалните шестоъгълни камери, където се покрива с дървени стърготини, слама и люцерна. В камерите се поддържа постоянна температура между 49 и 71 градуса, която позволява развитието на разграждащи тъканите бактерии и унищожаване на евентуални патогени.

Снимка 456976

Източник: Recompose

След 30 дни процесът е напълно завършен, а близките на починалия могат да вземат "почвата, която да използват за засаждане на нов живот", казват от Recompose.