Природният парк на слоновете се намира в провинция Чианг Май в Тайланд и е светилище за спасението на слонове в беда от всички краища на страната.

Първоначално основан през 1990 г., паркът се се намира на около 60 км от град Чианг Май, скрит в живописните хълмове на Северен Тайланд. Резерватът е център за рехабилитация на спасението на слонове от цялата страна, като осигурява на туристите етичен начин да се насладят на компанията на тези прекрасни животни.

Слоновете в Тайланд

Снимка 373675

Източник: elephantjunglesanctuary.com

В Тайланд броят на слоновете е намалял значително от 100 000 преди сто години на само 3000 днес. Редуцирането им се дължи на факта, че животните се използват за туризъм и в дърводобивната промишленост, което излага на насилие и тормоз тези великолепни същества.

За туристите язденето на слонове или позирането с тях за рисунки може да изглежда безобидно, но истината е, че за животните е жестоко, защото, за да бъдат достатъчно спокойни слоновете, се използват изключително нечовешки методи на обучение.

Снимка 373677

Източник: elephantjunglesanctuary.com

В природния парк на слоновете има спасени животни, които идват с разбити кости, психологически проблеми и множество белези след години на малтретиране. Природният резерват се бори за спасяването на тези животни и им осигурява среда без стрес, където доброволците могат да прекарват време със слоновете в съответствие с всички етични норми.

Снимка 373676

Източник: elephantjunglesanctuary.com

В парка можем да нахраним слоновете с дини, докато обикаляме с тях или просто да ги гледаме как цапат в калта. Природният парк се фокусира върху благосъстоянието на животните.

Концепцията за този резерват е точно това, което трябва да бъде природният туризъм - с мисъл за животните. Днес паркът е сред най-популярните забележителности на Чианг Май и в Тайланд въобще.

Посещение в парка

Снимка 373674

Източник: elephantjunglesanctuary.com

Посещението в Слоновия природен парк изисква предварителна резервация онлайн. Доброволците имат възможност за половиндневно, еднодневно или двудневно посещение с нощувка в хотела.

Ако разполагаме с време, препоръчително е да прекараме една нощ в природния парк, за да изпитаме красотата на това животинско светилище и да се насладимна допълнително време със слоновете.

Снимка 373673

Източник: elephantjunglesanctuary.com

Докато основните жители на парка са слоновете, резерватът се превръща в дом и на много кучета, и котки от цялата страна, които са спасени от различни неприятности. Освен в Чианг Май природният парк има клонове и в Пукет, и Питая.

Трагедията на един изчезващ вид

Трагедията на един изчезващ вид

Почина последният мъжки северен бял носорог