Колко успели в живота си се чувстваме? Едва ли достатъчно, особено ако се сравняваме с известни личности или дори познати около нас. Винаги ще има някой, който е постигнал повече от нас в личния или професионалния си живот. Най-вероятно обаче оценката ни не е достатъчно обективна, особено ако можем да се похвалим с някои от долните:

Имаме достатъчно пари да не трябва да избираме

Много хора живеят от заплата до заплата. Разходите са разчетени предварително и, ако изникне нещо непредвидено, всички сметки се объркват. Може да ни се наложи да си купим скъп антибиотик, заради който обаче ще ходим на работа с градския транспорт, а не с личния си автомобил. Ако това не се отнася за нас, значи сме достатъчно успели, за да държим изборите в ръцете си.

Снимка 401164

Източник: iStock

Имаме близки приятели

Броят на най-близките ни хора е намалял с шокиращи темпове, откакто разчитаме на социалните медии, за да се "сприятеляваме". Ако имаме поне двама или трима близки приятели, с които можем да обсъдим, каквото ни тревожи, може да се смятаме за по-успешни от повечето хора.

Избираме хората около себе си

Това важи основно за работната ни среда, особено когато сме на ръководни позиции. Ако служителите ни са работливи и не обичат клюките, значи и ние сме такива. Ако те са успешни и работят добре в екип, и ние сме такива.

Снимка 354564

Източник: iStock

Приемаме провалите за уроци

Повечето преуспели хора са имали множество несполуки преди да постигнат успеха, с който ги познаваме. Важното е във всеки неуспех да виждаме възможност за урок и поука.

Не чакаме похвали

Когато разбираме собствения си успех и не очакваме някой да ни потупа по рамото за него, значи сме наясно със стойността си.