Някои биха се изсмели на идеята да засаждаме и обгрижваме растенията си според фазите на Луната, но ако се замислим, ще видим, че има доста логика зад тази древна традиция.

С масата си Луната ежеминутно афектира всички водни басейни по Земята, както и организмите на планетата, които съдържат вода.

Именно водата е ключовият фактор при лунното градинарство. Все пак тя изгражда до 95% от растенията ни.

Начинът, по който небесното тяло взаимодейства с водите, определя и начина, по който трябва да се отнесем към засяването, орязването, поливането и брането на плодове.

Без да задълбаваме в твърде много детайли, ето няколко от основните принципи, които да следваме, ако искаме градината ни да е в крак с циклите на естествения ни сателит.

Снимка 380689

Източник: iStock

Времето на новолуние (+/- два дни) е времето за засяване на салати и листни зеленчуци като маруля, спанак, зеле и др.

Периодът на нарастваща луна е подходящ за повечето растения, които растат над земята. Това включва култури като домати, тикви и всички зърнени видове.

Малко след като луната се облещи срещу нас с перфектния си кръгъл диск (разбирайте пълнолуние), идва времето за садене на всички грудкови растения и на всички овощни видове.

Според някои традиции, добре е да изчакаме Луната да започне да намалява, преди да засадим грудките.

Последната четвърт на намаляващата Луна не е подходящ за засаждане. През тези периоди е добре да се концентрираме върху плевене и грижи за засадените растения.