Всеки любител градинар вече планира какво ще засади в градината си, купува семена, подготвя разсади и очаква финалното пролетно затопляне с нетърпение. Преди него обаче го очакват доста задачи, особено ако е решил сам да произведе разсад.

Грешно ли е да пресаждаме цветя през зимата

Грешно ли е да пресаждаме цветя през зимата

И 6 причини да го направим

Един от начините семената да покълнат по-бързо е, като бъдат накиснати в топла вода за няколко часа. Не всички видове обаче имат нужда да преминават през това "хидратиране". Генералното правило е, ако семето е по-голямо и с по-твърда обвивка, то понася накисване.

Влагата и топлината я омекотяват и насърчават семенцето да покълне. Накисването му трябва да стане не по-рано от осем до 12 часа преди планирането засяване. Дребните семенца нямат нужда от накисване - най-много да се слепят едно за друго и да станат по-трудни за работа.

Снимка 708143

Източник: iStock

Ето как точно става накисването. Подготвяме широк плитък съд, в който поставяме семената и наливаме топла вода колкото да ги покрие с около сантиметър отгоре. Държим го на топло място, но далеч от пряка слънчева светлина.

Всяко семе, което плува на повърхността, трябва да бъде изхвърлено. В никакъв случай не надвишаваме времето за накисване - в противен случай семената ще започнат да загниват. След като отцедим водата, веднага преминаваме към засяване, докато семената са все още мокри, пишат The Spruce.

Семена на растения, които да накисваме:

Снимка 686127

Източник: iStock

  • Бобови растения
  • Цвекло
  • Царевица
  • Краставица
  • Лупина
  • Латинка
  • Бамя
  • Магданоз
  • Грах
  • Чушки
  • Тикви
  • Слънчоглед
  • Манголд

Семена, които никога да не накисваме:

Снимка 615265

Източник: iStock

  • Домати
  • Марули
  • Моркови
  • Диня
  • Репички
  • Рудбекия
  • Циния