Всеки любител градинар вече планира какво ще засади в градината си, купува семена, подготвя разсади и очаква финалното пролетно затопляне с нетърпение. Преди него обаче го очакват доста задачи, особено ако е решил сам да произведе разсад.
Един от начините семената да покълнат по-бързо е, като бъдат накиснати в топла вода за няколко часа. Не всички видове обаче имат нужда да преминават през това "хидратиране". Генералното правило е, ако семето е по-голямо и с по-твърда обвивка, то понася накисване.
Влагата и топлината я омекотяват и насърчават семенцето да покълне. Накисването му трябва да стане не по-рано от осем до 12 часа преди планирането засяване. Дребните семенца нямат нужда от накисване - най-много да се слепят едно за друго и да станат по-трудни за работа.

Източник: iStock
Ето как точно става накисването. Подготвяме широк плитък съд, в който поставяме семената и наливаме топла вода колкото да ги покрие с около сантиметър отгоре. Държим го на топло място, но далеч от пряка слънчева светлина.
Всяко семе, което плува на повърхността, трябва да бъде изхвърлено. В никакъв случай не надвишаваме времето за накисване - в противен случай семената ще започнат да загниват. След като отцедим водата, веднага преминаваме към засяване, докато семената са все още мокри, пишат The Spruce.
Семена на растения, които да накисваме:

Източник: iStock
- Бобови растения
- Цвекло
- Царевица
- Краставица
- Лупина
- Латинка
- Бамя
- Магданоз
- Грах
- Чушки
- Тикви
- Слънчоглед
- Манголд
Семена, които никога да не накисваме:

Източник: iStock
- Домати
- Марули
- Моркови
- Диня
- Репички
- Рудбекия
- Циния