Признаваме си, обичаме да прегръщаме, а още повече обичаме да ни прегръщат. Защо ли? Ами защото прегръдките ни носят безброй добри чувства, особено ако са в точния момент. Те ни утешават, карат ни да се чувстване по-добре и да се свързваме с човека, когото прегръщаме.

И за да убедим всички колко е важно всичко това, нека ползваме едно скорошно проучване, което показва, че дори можем да измерим въздействието, което прегръдките имат върху нашето настроение.

Прегръдките генерират положителни чувства

Изследването е проведено в университета Carnegie Mellon в САЩ и заключава, че е необходимо само да се доближим и докоснем някой, за да се намалят отрицателните чувства, свързани със социалните взаимоотношения. Прегръдките спомагат за редуциране нивото на стрес, като заедно с това увеличават положителните чувства.

Снимка 392026

Източник: iStock

Експертите, отговорни за провеждането на проучването, анализират взаимодействията на 400 души в продължение на две седмици. През това време те наблюдават ежедневните дейности на участниците, техните физически контакти, настроенията, конфликтите и прегръдките, които дават и получават.

В края на изследователския период стигат до извода, че прегръдките помагат на всички да се чувстват по-добре, особено след някакъв негативен опит или конфликт през деня. И този ефект възниква при участниците, независимо от тяхната възраст, пол или семейно положение.

Други видими ползи от прегръдките

Когато прегръщаме, освобождаваме окситоцин, известен като хормона на любовта и щастието, което ни кара да се чувстваме сигурни и защитени. Освен това спомага за регулиране на кръвното налягане, отпуска мускулите, стимулира кръвообращението и благоприятства сърдечносъдовото ни здраве.

Снимка 392027

Източник: iStock

Освобождаваме и серотонин, който регулира позитивните и отрицателни настроения и цикъла на съня, потиска агресията и помага за контролиране на храносмилателния процес.

В допълнение, прегръщането намалява производството на кортизол - стресовия хормон. Ето защо се чувстваме по-спокойни и с по-голям контрол над нашите нерви, когато се прегръщаме.

Прегръдките подобряват настроението и правят деня ни по-щастлив, въпреки негативните събития, които може да ни връхлетят.