Ряпата е сезонен зеленчук, който идва точно навреме, за да ни зареди с минерали и витамини в студените зимни месеци.
За родина на ряпата се смята Афганистан. Тя е нискокалорична храна, която притежава много полезни свойства и това я прави популярна. Много харесвана е салатата с настъргана ряпа, която добре се комбинира с моркови, цвекло, и ябълка.
Ряпата съдържа набор от микроелементи, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли. Семената на ряпата са наситени с натурални мазнини и линоленова киселина.
Ряпата е богата на най-нужния през зимата витамин С. Освен че подсилва имунитета, той е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на процеса на храносмилане.
Кореноплодният зеленчук притежава противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.
Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система.
Като издълбаете дупка от едната страна на ряпата, тя постепенно се пълни със сок. Този сок е целебен за упорита кашлица.
Варена ряпа може да се постави като компрес върху болни места на тялото.