Знаем, че четенето спомага за подобряване на паметта и когнитивната функция, увеличава емпатията и намалява стреса, може да подобри социалните умения и всъщност увеличава не само интелигентността, но и учебния ни капацитет.

По повод днешното (23 април) отбелязване на Световния ден на книгата и авторското право, решихме да потърсим отговор на един много важен въпрос, а именно по колко трябва да четем на ден, като се позоваваме на материала на Bustle. Оказва се, че има някои научно обосновани указания за това колко трябва да четем всеки ден. А цифрите може би ще ви изненадат.

Достатъчни са само по 30 минути на ден

Като част от годишното изследване на здравето и пенсионирането на Университета в Мичиган, учените проучват колко часа на седмица четат над 3600 мъже и жени на възраст над 50 години. Въз основа на отговорите им, изследователите определят, че хората, които прекарват само 30 минути четене на ден, живеят средно с две години по-дълго, отколкото техните връстници, които не четат.

Снимка 341697

Източник: iStock

Но 30 минути на ден в продължение на няколко години

Проучването е проведено в течение на 24 години, като се изследват субекти всяка година между 1992 г. и 2016 г. Така че не можем да четем 30 минути на ден няколко седмици и да очакваме, че ще действа и ще има такива резултати. Трябва да го правим 30 минути всеки ден (или поне почти всеки ден) в продължение на поне 12 години.

Има значение какво четем

Предимствата на тези 30 минути са наблюдавани само при субекти, които четат фантастика, публицистика, поезия или литературна проза.

Снимка 352285

Източник: iStock

Правилата са различни за младите хора

Списъкът с указания от Университета в Олбани препоръчва децата да прекарват средно 15-20 минути четене всеки ден - и това е над и извън всяко четене, което извършват в училище. Идеята е такава, че отнема време на деца, които се учат да четат, да изградят своята книжовна издръжливост.

Поуката

Независимо дали четете по 30 минути или по два часа всеки ден, ключът е да го правите редовно и системно. Ползите са много - от подобряване на интелигентността и намаляване на стреса, до възможността на читателите средно да живеят по-дълго от тези, които не четат.