Наскоро в ръцете ни попадна "Оцвети София" - карта за оцветяване, която, както се оказа, е предназначена за деца. Веднага в главата ни се върнаха онези моменти от училище, в които ни учеха, че трябва да помним и познаваме историята си. Заинтересовани, намерихме и първоизточника за интересния проект.

"Българска история" е сдружение, основано през 2012 г., чиято дейност е свързана със сферата на културата и образованието. Целта им е да опресняват историческата ни памет, да засилват националната гордост и да върнат към живот забравени личности и исторически епизоди от общото ни национално минало - и далечно, и близко.

Такава е и идеята за "Оцвети България" - големият проект, част от който е и картата "Оцвети София".

"Оцвети България"

Източник: bulgarianhistory.org

"Оцвети България"

"По същество, това е карта за оцветяване, но всъщност е нещо много повече - инициатива, чиято цел е да запознае малчуганите с основните културно-исторически и природни забележителности в страната", разказва Марио Мишев, който се грижи за координирането на проектите.  

И колкото и по детски да изглежда лесно, да направиш такъв тип издание, то изисква сериозна подготовка. Като всичко, което е свързано с деца. Така и "Оцвети България", и "Оцвети София" минават през два етапа.

Когато бях на 16, не знаех...

Когато бях на 16, не знаех...

Новата кампания на Loveguide

Първо е задачата на художника "да направи илюстрациите така, че те да са атрактивни за детските очи". С предизвикателството се заема Мила Лозанова - "млад, енергичен и изключително талантлив творец, който определено има усет за това какво би допаднало на децата", по думите на хората зад проекта.

Снимка 349066

Източник: bulgarianhistory.org

Следва подборът на забележителности, за което екипът на "Българска история" признава, че е бил "сериозно предизвикателство". "Трябваше да изберем няколко десетки емблематични места от Родината ни на фона на няколкостотин такива. Смятаме, че се справихме с тази задача", казва Марио Мишев.

Яна Маринова и свежата история на "Привличане"

Танцуващата с ученици

Яна Маринова за новото си амплоа, за сценичните предизвикателства и за ролите в живота

Доказателството идва с десетките отзиви, изпратените до офиса на "Българска история" от родители, както и от многото снимки на вече оцветени карти. И всичко това ги кара да продължат напред.

Така се появява и "Оцвети София". "Идеята е същата, реализацията е различна. Центърът на столицата ни е осеян с прекрасни сгради, булеварди, паметници и различни забележителности. Малцина обаче ги познават в детайли, а все пак тук живеят близо два милиона души."

"Оцвети София"

Източник: bulgarianhistory.org

"Оцвети София"

И София е само началото. Да се готви Пловдив - реплика, при която отново се върнахме в клас и си спомнихме за "... да се готви номер 23-ти".

Според Марио Мишев, въпрос на време е да се реализира цяла поредица. Зад гърба си вече имат и "Български народни приказки с игри и предизвикателства", където са събрани осем творби от българския фолклор в десетки илюстрации. "Накрая на всяка приказка децата имаха възможност чрез различни активности по-добре да опознаят съдържанието."

Как беше на български или как да не убиваме езика си

Как беше на български или как да не убиваме езика си

Facebook група насърчава да използваме български думи, а не чуждици

Разбира се, "Българска история" разчитат и на родителите, на тяхното желание да слагат в ръцете на своите деца качествени образователни издания. Това е начинът всеки детски проект да достигне своята публика и да ѝ даде знанието, по начин, който да остави следа, толкова дълбока, че да остане тя за цял живот. Точно както националната гордост, забележителните исторически личности и важните епизоди от общото ни минало.