Тази седмица ООН публикува пореден доклад, засягащ климатичните промени, в който експертите едновременно признават, че можем да овладеем затоплянето до 1.5 градуса по Целзий, но и признават, че едва ли ще успеем.

Повишаването на температурите в глобален план с 1.5 градуса по Целзий се счита за праг, след който няма да имаме възможност за реакция.

През 2015 г. с подписването на Парижкото споразумение всички държави, участващи в него, задружно се съгласиха, че трябва да направят всичко по силите си, за да намалят въглеродните си емисии с цел да бъде избегната повратната точка от 1.5 градуса.

Снимка 454753

Източник: iStock

Според новия доклад на ООН тази мисия е възможна, но само на теория и едва ли ще се осъществи на практика.

Експертите изтъкват, че за постигането на тази цел е необходимо светът да произвежда с 7% по-малко въглеродни емисии годишно от сега до 2030 г.

Климатът, учените и новите предупреждения за глобалното затопляне

11 000 учени обявиха “климатично бедствено положение”

Отбелязахме пореден най-горещ в историята месец

В действителност обаче тези емисии продължават да растат, а статистиката сочи, че пикът им все още е далеч.

Снимка 454752

Източник: iStock

Ако продължим по сегашния начин, повишението в температурите в края на този век ще е не с един или два градуса, а с 3.2 градуса по Целзий, казват от ООН.

Климатично бедствие - думата на 2019 г.

Това е думата на 2019 г.

Никак не сме изненадани

Това е доста лоша новина, тъй като се счита, че при повишение от само два градуса ще станем свидетели на полярен кръг без лед, изчезване на милиони животински видове и крайно предизвикателни условия за живеене.

Според коментаторите в интернет това е първият опит на ООН деликатно да съобщи, че няма да се справим със задачата, заложена през 2015 г. в Париж.