Класацията е направена на базата на проучване на сайта ExpatFinder, което обхваща 117 страни в света и близо 1600 гимназии с различни курсове на обучение. Целта му е проста - да провери кои са петте най-скъпи училища в света за 2017 г.

Важно уточнение е, че цените в класацията са дължимите такси за една година обучение. Според резултатите от проучването страната с най-скъпо обучение е Швейцария, където средната годишна такса в елитните училища е 29 711 долара, следвана от Австрия, Китай и Сингапур.

Leysin American School
Швейцария,
годишна такса: 89 849 долара

Сред прочутите възпитаници на това швейцарско училище са наследници на фамилиите Рокфелер и Вандербилт, както и членове на саудитското кралско семейство. Въпреки името си само около 12 на сто от учениците му са от САЩ.

Най-скъпо струващото училище, според ExpatFinder, разполага с две библиотеки, в който се намират на 18 000 книги и списания. Учениците могат да се разтоварят от тежките уроци по много разнообразни начини. Един от тях е спортът - ръгби, футбол, баскетбол, тенис, ски, също и с активности като: йога, бадминтон и др.

Публикация, споделена от Leysin American School (@leysinamericans) на

Surval Montreux
Швейцария,
годишна такса: 83 191 долара

Училището е пансион за момичета близо до град Mонтрьо, разположен на източния бряг на Женевското езеро. Предлага няколко вида програми на обучение за момичета от 11 до 19 г.

Общият брой ученици е 60, като на всеки шест от тях се полага по един учител. Като международно училище, Surval Montreux провежда част от курсовете си и в други страни. Завършилите го могат да кандидатстват в най-елитните университети по цял свят. Редовно се организират екскурзии и разходки из Швейцария.

Публикация, споделена от Surval Montreux (@surval.montreux) на

Think Global School
Ню Йорк, САЩ,
годишна такса: 79 000 долара

Това е първото в света "пътуващо училище", което всяка година отвежда учениците до четири различни държави по света като Оман, Коста Рика, Италия, Испания, и им позволява да се учат сред природата.

Училището има по един учител на всеки трима ученици и 100% от тях успяват след това да завършат елитни бакалавърски програми. Най-важното, което трябва да знаете за Think global school, е, че предлага само тригодишен курс на обучение - за 10, 11 и 12 клас.

Публикация, споделена от THINK Global School (@thinkglobalschool) на

Brillantmont International School
Швейцария,
годишна такса: 73 104 долара

Училището е разположено на брега на Женевското езеро, в близост до Лозана. Учениците живеят в един от петте пансиона с други техни връстници от същия пол. Те са изцяло под контрола на специално подготвен персонал, който живее сред тях и им помагат да се изградят като личности.

Като извънкласни дейности училището предлага плажен волейбол, плуване, пързаляне с кънки, колоездене, ски бягане и др. За учениците от Швейцария и Франция предлагат възможност за пет дневен пансион, за да не се налага да пътуват всеки ден.

Публикация, споделена от Brillantmont School (@brillantmont_is) на

Bellerbys College
Великобритания,
годишна такса: 63 637 долара

Колежът разполага с четири центъра във Великобритания - в Лондон, Брайтън и Кеймбридж. Над 800 ученици го завършват всяка година и започват обучението си в университет. Най-старият учебен център е този в Брайтън, който е на около 60 минути път от града.

Колежът се е погрижил и за настаняването на учениците, като те могат да избират дали да отседнат при специално подрани приемни семейства, или в луксозния общежития. Разбира се, освен невероятни условия за образование, Bellerbys college предлага и много извънкласни занимания като футбол, бадминтон, баскетбол, йога, фитнес и скуош.

Публикация, споделена от Bellerbys College (@bellerbys_college) на